Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пулмолог: България е на първо място в ЕС по пушене

03 юни 2024, 07:40 часа

По данни на НЗОК се лекуват 90 619 души от ХОББ (хронична обсртуктивна белодробна болест) или така наречена болест на пушачите. България е на първо място в Европа по пушене по данни на Евростат за 2023 г. На второ място е Гърция. 

Реклама

Това заяви пред БНТ пулмологът д-р София Ангелова.

Oще: Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Симптомите на болестта на пушача

Тя посочи, че тези, които имат хронична кашлица от повече от 8 седмици, пият често антибиотици и след това отново бързо се разболяват отново, трябва да потъряст помощта на пулмозите. Зад една хронучна кашлица може да се крие ХОББ (хронична обструктивна белодродбна болест). 

"Един грам профилактика тежи много по-малко от един килограм лечение. Важно е да се постави навреме диагнозата, да се постави навреме и да се забави влошаване на белодробните заболявания", призова д-р Ангелова. 

Тя изтъкна, че младите хора предимно пушат вейповете. Д-р София Ангелова предупреди, че вейповете крият риск от тежки увреждания на кръвоносните съдове и до диабет. 

"Вейповете много сериозно застрашават здравето на децата. Ние не знаем какво се съдържа в тези вейпове, но истински се надявам регулаторните органи да вземат отношение какво има вътре и да бъда преустановени. Недопустимо е да се примамват малките деца", подчерта д-р София Ангелова. 

Според нея човек, който реши да откаже цигарите, може да го направи, стига да е силно мотивиран.

Още: Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес