Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Иво Петров: Реналната денервация помага на пациенти с неконтролирана хипертония

27 септември 2024, 09:30 часа • 422 прочитания

Проф. д-р Иво Петров, медицински директор и началник Клиника по кардиология иангиология към Университетска болница Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център. Преподавател, иноватор и пионер в областта на ендоваскуларната терапия в България. Има три специалности - вътрешни болести, интервенционална кардиология и ангиология. 

Проф. Петров, какво представлява неконтролираната хипертония? На какво се дължи и какви са симптомите? Може ли да кажем колко българи се сблъскват с този проблем?

Определяме „неконтролираната хипертония“ като състояние, при което пациентът не може да постигне таргетните нива на артериалното налягане. Знаем добре, че за високо  артериално налягане се считат стойности от и над 140 на 90. Американците дори са по-строги в това отношение. Те приемат, че кръвното налягане е високо при стойности над 130 на 80. Все пак в наши условия можем да кажем, че една хипертония се счита за контролирана и терапията дава ефект, когато кръвното налягане е под 140 на 90. В противен случай казваме, че хипертонията е неконтролирана. Това е проблем, който засяга огромна част от хипертониците в световен мащаб. Според едно проучване близо 56% от хипертониците, които са с открита хипертония и на медикаментозна терапия, не могат да контролират кръвното си налягане. Тоест това са повече от половината  пациенти. Може спокойно да кажем, че това важи и за България. Има множество причини за това – а именно част от пациентите водят неправилен начин на живот (обездвижване, стрес) и страдат от затлъстяване, някои имат полиалергия към много субстанции, вкл. към антихепертензивни лекарства, други имат изява на сериозни странични ефекти от терапията, а най-честата причиина е нежеланието за взимане на медикаменти.  В тази група се нареждат и хора, които приемат поне три медикамента от различни групи (и поне един от тях е  диуретик) и са стриктни във взимането на терапията и въпреки това кръвното им налягане все още остава високо. В тези случаи говорим за резистентна на медикаментозната теарапия хипертония.

Какво е решението за тези пациенти, как могат да се справят с тази резистентна хипертония?

След като сме се убедили, че наистина става въпрос за резистентна на медикаментозната терапия хипертония, тогава можем да приложим една от модерните методики за справяне с този проблем, а именно реналната денервация. Това е минимално инвазивна катетърна методика, която не е хирургична и не изисква обща анестезия. Процедурата се извършва със специален катетър, който лекарят вкарва през артерията на бедрото или тази на ръката. Катетърът трябва да достигне до бъбречните артерии и там се въвежда специален спираловиден катетър който подава радиофреквентна енергия, която не нарушава целостта на артерията, но прекъсва нервните окончания и по този начин се намалява напрегнатата връзка между симпатиковата нервна система, централната нервна система и бъбречните механизми за поддържане на високите стойности на артериалното наляга. При огромна част от случаите тази процедура води до съществено намаление на стойностите на кръвното налягане.

Тази процедура замества ли медикаментозното лечение?

Не, по никакъв начин. В основата на терапията е промяната на начин на живот – пациентът трябва да отслабне, ако страда от наднормено тегло, да оптимизира двигателния си режим, и най-важно да продължи да приема своите медикаменти под контрол на лекаря докато той му позволи да намалява дозата на някои от тях. Това са методи които са комплиментарни, и единия не замества другия. Алгоритъмът за справяне с неконтролираната хипертония е комплексна и най-често съдържа три или повече медикамента.

Кои пациенти са подходящи за тази манипулация?

Процедурата няма противопоказания. Всички пациенти, на които размера на бъбречната артерията е поне 4 мм и повече, могат да се подложат на ренална денервация.

Доколко ефективна е тази процедура?

Има множество проучвания в това отношение. Доказано е, че процедурата е много ефективна, когато се извърши по правилния начин,  тоест с денервирането на по-голям брой точки в бъбречната артерия. Изключително важно е тя да бъде направена от опитен екип с опит, от опитен оператор. Когато това се случи, наблюдаваме намаление на нивата на кръвното поне с 10 мм живак. При пациенти, които имат хипертония и понякога стойностите на кръвното налягане достигат до 200, реналната денервация не е панацея и проблемът няма да се реши напълно, но поне резките пикове на повишение ще намалеят. Не бива да забравяме, че тези екстремно високи стойности са много опасни, дори да продължат кратко време и могат да доведат до сърдечно-съдови инциденти като инфаркт и инсулт.

Заплаща ли се от касата?

Да, вече повече от година, Националната здравноосигурителна каса заплаща тази процедура.

Какво е бъдещето на това направление в кардиологията?

Около 30% от населението в определен етап от живота си имат артериална хипертония и за съжаление огромен брой от тези хора са изправени пред редица усложнения. Ето защо ние правим всичко възможно, за да успеем да поставим високото кръвно под налягане под контрол и този вид лечение се развива непрекъснато. Процедурите стават все по-съвършени и резултатите все по-добри.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес