Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ: Българското здравеопазване е пред национален колапс (ВИДЕО)

25 юли 2024, 11:09 часа • 1150 прочитания

Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" предлага идеи за оздравяване на здравната система, чрез поредица от мерки за стимулиране на нови кадри.

"Държавата трябва да постави като приоритет висшето образование към медицинските специалисти, поради недостиг на кадри в системата. Близо 1015 медицински специалисти са напуснали страната ни само за 2023 г.", каза пред журналисти депутатът от ПП-ДБ Катя Панева. Припомняме, че тя бе предложение и за здравен министър в проектокабинета за неосъществената ротация в предишния парламент.

Още: ПП-ДБ: Здравната мафия няма интерес болниците да плащат достойни заплати

От своя страна Лена Бориславова подчерта, че средната възраст на работещите в системата е 53 години. "Изправени сме пред влошаване на здравните услуги за всички граждани, докато голяма част от хората изнемогват и работят на 2-3 места на предела на силите си. Предлагаме план, който да бъде разработен от здравното министерство, в който мярката за прием на нови кадри е само една от стъпките, освен това имаме повишаване на минималното възнаграждение, повишаване на престижа на професията чрез информационни кампании и т.н. Българското здравеопазване е пред национален колапс", каза още Бориславова.

По повод политическата криза бившата шефка на кабинета "Петков" каза още: "Този парламент се оказа невъзможен да реализира антикорупционно мнозинство, което не означава, че парламентът не трябва да работи. Вместо да се ходи на море, може да се поработи още малко".

Още: Предложение: Заплатите в здравеопазването да не се променят още година

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес