Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От БЛС категорични: Заплатите на лекарите не бива да се замразяват

29 май 2024, 08:01 часа
Реклама

Заплатите на лекарите не бива да се замразяват. Трябва да се види защо някои болници не могат да достигнат праговете на колективния трудов договор. Това мнение изрази председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: КНСБ против замразяването на размера на лекарските заплати за още година

Повод за това негово изказване стана предложение на здравното министерство поне още една година заплатите в здравеопазването да останат непроменени. 

Предвиждаше се началната основна заплата на лекар без специалност да бъде 2000 лв., на медицинска сестра – 1500 лв., а на санитар – 910 лв. Оказа се, че има лечебните заведения, които изпитват трудности за достигане на заложените в досегашния КТД възнаграждения. ОЩЕ: Предложение: Заплатите в здравеопазването да не се променят още година 

„Една група болници, които успяват да работят добре, дават добри заплати. Медицинските сестри и санитарите ще се прелеят в тях и така лечебните заведения, които не могат да покрият тези нива, ще останат без персонал“, каза д-р Маджаров.

От КНСБ също не са съгласни с идеята размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес