Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови 10 оздравели от COVID-19 в България, има още починали, всички с придружаващи болести

14 април 2020, 08:07 часа • 8632 прочитания

За вчерашните 24 часа има общо 19 нови случая на коронавирус, 9 от тях са влезли в болница, няма нова област с доказан случай. Общо 695 са случаите на коронавирус, което е 2,8% увеличение на дневна база. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Има акушерка, болна от коронавирус - тя е от "Спешна помощ", така вече болните от COVID-19 медици са 37. 81 са официално излекуваните от коронавирус, което значи 10 нови. Най-малкият пациент - 1-годишно дете, няма никакви клинични оплаквания, но то не е изчистено от вируса. "В много от случаите 28 дни за изчистване на вируса не стигат - има описани случаи за 37 дни", уточни началникът на Кризисния щаб. Починалите са 35 - новите смъртни случаи са 4, всичките с хронични заболявания, включително артериална хипертония и диабет, но има и хора под 50-годишна възраст сред починалите в последните 24 часа.

122 случая на болни с COVID-19 са настанени в болница има в София, 28 от които са в интензивно отделение.

Мутафчийски благодари на американското посолство заради дарение от 651 PCR теста. Той напомни, че PCR лабораториите се увеличават с още 11, по заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Много активно върви подготовката за изработване на режим за възстановяване на ваксинациите на новородените, женските консултации и постепенно отваряне на болниците за планови лечения и операции, увери Мутафчийски.

Що се отнася до Банско, с активна инфекция са само трима души, а с имуноглобалин G са 17 души, а 8 души са със сравнително скоро прекарана инфекция т.е. два вида антитела, стана ясно от думите на националния здравен инспектор Ангел Кунчев. "Не можем да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я държим под контрол, с възможност да осигуряваме медицинска помощ", заяви Кунчев, който уточни, че дотук с бързи тестове са обхванати 334 души в Банско. Ще бъде изследвано поне половината население на града, добави той. В помощ за завършването на изследването се очаква да се включат и личните лекари в града, ще бъдат поканени.

В Бургас, в Стара Загора и в София се готвят "срезови" изследвания с бързи тестове.

Не е доказано, че като имаш антитела имуноглобалин G значи имаш имунитет, подчерта Мутафчийски. Според него, има достатъчно публикации, които разколебават теорията, че се изкарва "армия" от имунизирани. Около 76 000 души са били под карантина или са под карантина - всъщност такива под карантина в момента са около 25 000 души, просто по различно време влизат и излизат от карантина хора, предимно върнали се от чужбина или контакти лица от първи ред т.е. такива, контактували с доказано болен от COVID-19.

За домашна терапия с хлорохин началникът на Националния кризисен щаб коментира, че още е много рано да се говори. Досега няма открити средства, за да се твърди, че може да се предотврати в ранно развитие тежък край на случай на COVID-19.

"За да останете здрави" - така Мутафчийски отговори на въпрос на телевизия "7/8" защо трябва да носим маски навън. "Гледайте CNN, Sky News, BBC и ще видите къде е адът", добави той на въпрос защо Бойко Борисов говори за хладилни камиони.

Още: "Коронавирус: САЩ е пример за лошо управление на кризата, в Албания с модификации на полицейския час"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес