НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 13 март

24687
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 13 март
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 22:40 ч., 13 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 Парламентът гласува въвеждането на "извънредно положение" в страната, за да се ограничи разпространението на коронавируса в страната. То ще продължи до 13 април. Предложението на МС и Кризисния щаб беше прието с пълно единодушие от депутатите. Министерският съвет не съгласувал предложенията си за въвеждане на извънредно положение с президента Румен Радев. Това обяви прессекретариатът на държавния глава.

🔘 31 са вече потвърдените случаи на зараза с коронавирус в България

🔘 Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат следните противоепидемични мерки на територията на Р България до 29.03.2020 г.: Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите; Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение; Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини; Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други); Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания; Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения; Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

🔘 Приети бяха спешно в три закона - Наказателният кодек, Закона за здравеопазването и този за обществените поръчки. С тях се предвиждат санкции при неспазване на карантина - могат да се наложат глоби от 1 000 до 10 000 лв. и затвор до 3 години за лицата, неспазващи карантина, без обявена епидемия. При ситуация на епидемия и пандемия - санкциите скачат до 5 години затвор и глоби от 10 до 50 000 лв.

🔘 Заради извънредното положение, училищата ще преминат изцяло на електронно дистанционно обучение до 29 март съобщи мминистърът на образованието Красимир Вълчев. Русенският университет „Ангел Кънчев“ и Тракийският университет в Стара Загора минават на дистанционно/ онлайн обучение за две седмици - от 14 до 29 март 2020 година включителн, както Американският университет в България и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

🔘 Издателство "Просвета" и "Клетт" пускат безплатен достъп до всички свои електронни ресурси и учебниците заради принудителната ваканция за учениците във връзка с грипа и опасността от коронавируса.

🔘 Всички завърнали се от рискови дестинации като Китай, Иран, Южна Корея (някои области, например Дегу), Италия, Франция, Германия (само за определени райони има забрана за пътуване) и Испания, трябва да преминат през задължителна 14-дневна карантина. Министерството на външните работи(МВнР) повиши нивото на риска за пътуване до 12 държави. Предупреждение за повишено внимание външното министерство отправя за Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия и Съединените щати. Препоръки на министерството. От външно министерство съобщиха, че телефонните линии в Ситуационния им център сложнената обстановка с разпространението на болестта COVID-19 са претоварени. По тази причина, ако звъните на номерата: +359 2 948 24 04, +359 2 971 38 56, дори при сигнал "свободно", ако не се получава отговор, означава, че линията е заета.

🔘 Какво става на границите на България след въвеждането на извънредно положение ?

🔘 До момента потвърдените случаи на коронавирус в България остават 23, един е смъртният – на 66-годишна жена, която колабира преди 2 дни в „Пирогов”, след като дошла на свиждане на съпруга си, който също е болен от коронавируса. От вчерашния ден са изследвани 189 проби от тях 16 бяха обявени за положителни. Те са предимно в София и част от област Монтана, откъдето е и семейството, прието в Пирогов. Възрастта на хората, които са заразени с коронавирус у нас, е в голям диапазон - от 4 до 77 години, обобщи в редовния сутрешен брифинг началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутачийски."Имаме три деца - на 4, 7 и 11 години в болницата. Те не са болни, те са контактни лица. Те нямат симптоми. Дали са положителни проби. Положителните ще си седят под карантина във вкъщи. Само ако имат болестни симптоми и то изразени над средно тежко състояние, тогава ще бъдат приемани в болница", обясни той. Всички тези деца и новите регистрирани с положителни проби от вчера са от една и съща фамилия от монтанското село Василовци, чиято роднина е и починалата в "Пирогов" 66-годишна жена. Целият род е бил заедно на семейно тържество, на което са празнували 24 души. Продължава издирването и на всички останали контактни. КАК се е стигнало до заразяване на първия починал пациент? Заради редицата случаи на нарушаване на наложената карантина, проф. Мутафчийски настоя за разработване на спешни модели как да става спазването на карантина - включително и да може гражданите да сигнализират за свои съседи, които не спазват карантина. Той беше категоричен, че и СЗО препоръчва мерките за справяне със заразата в Китай - самоизолиране и ограничаване на социалните контакти.

🔘 Вече не се явяват единични случаи на коронавирус у нас, а започва масово появяване на случаи. Имаме три гнезда на инфекцията, които са независими едно от друго - Плевен, Габрово и София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг, уточни Мутафчийски пред депутатите. "Един месец извънредно положение ни е нужно главно заради недисциплинирани хора", заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

🔘 Обмисля се: Ромските гета ще бъдат отделяни под карантина, ако се наложи, се разбра от думите на вътрешния министър Младен Маринов в парламента в отговор на въпроса какво ще бъде предприето от държавата, ако там не спазят ограниенията."Мисля, че е крайно необходимо да се приеме и санкция, която да гарантира спазването на карантината", добави Младен Маринов. Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък съобщи, че щабът още миналата седмица се е свързал с 250 ромски медиатори, които вече са помагали в кампаниите за ваксиниране срещу морбили сред общността."Имаме добър опит с морбилито", добави д-р Кунчев по повод необходимостта от здравна култура и лична дисциплина в ромските квартали. "Извънредно положение не означава, е животът спира. Животът не бива да спира. Най-вече не бива да спира стопанският живот. Имаме повод за оптимизъм - идва пролет", завърши с призив вицепремиерът Томислав Дончев.

🔘 Да се създаде Национален икономически щаб, който да започне да набелязва мерки срещу негативните последици за страната от разпространението на коронавируса - това предложи премиерът Бойко Борисов на депутатите в парламента. В него да влязат излъчени от парламентарните групи експерти по финансови и икономически въпроси, както и ресорните министри в кабинета.

🔘 Ето какви мерки предприема Столична община заради извънредното положение в страната. Затварят се и временните пазари – в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион „Васил Левски”.

🔘 Заради паниката от коронавируса жителите на Варна масово се презапасяват с медикаменти

🔘 Кметът на Бургас издаде заповед за забраните, които трябва да се спазват в продължение на месец

🔘 Добрич затваря училища, детски градини и ясли, културни институции и пазари

🔘 13 случая за нарушение на карантината са регистрирани в Пловдивско. Това стана ясно след срещата на кризисния щаб в Областната управа. Трима от нарушителите са от село Борец. Жена, завърнала се от Италия, също била забелязана да обикаля свободно из търговски обекти в Куклен. След намеса на полицията била принудена да остане вкъщи.

🔘 В Кюстендил се следи стриктно за спазване на карантината от 59 души. Там още миналата седмица са затворени спортните и културните комплекси. Автобусите от градския транспорт на всеки час се дезинфекцират, автогарата, поликлиниките, сградите на общината, данъчните служби – навсякъде, се дезинфекцира, където е предписано.

🔘 България се намира в основата на стръмната крива, която най-вероятно ще се прояви в следващите седмици. Тогава се очаква ескалиране на заболеваемостта, каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния кризисен щаб срещу коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски. Той призна, че съществуват съществени слабости в работата и готовността на здравната система и контрола върху карантинираните граждани.

🔘 "На база познанията ни за коронавирусите въобще и развитието на случаите на COVID 19 по света, можем да се твръди, че сме в началото на сериозния епидемичен подем и това, което правим днес е да намалим този подем. Вълната, която можем да очакваме, би следвало да е с продължителност два - два и половина - три месеца, при нормални обстоятелства. Пак казвам имаме си работа с доста непознат агент не всичко е изяснено за това кой е природният резервоар, какъв е точният механизъм на предаване, кои мерки как влияят на епидемичния процес. Така че надяваме се особено със затопляне на времето, този вирус също да се ограничи, но нямаме гаранция", заяви след решението на депутатите главният здравен инспектор на страната. Пикът ще зависи от това, какви мерки вземаме. В света има няколко модела на поведение и реакция - Италия, Испания, Виетнам. Не винаги е въпрос на мерки, а е основно до начин на мислене, манталитет и народопсихология - подчерта д-р Ангел Кунчев.

🔘 "Както беше повторено многократно, всеки трябва да промени поведението си – от социално дистанциране до спазване на висока лична хигиена", призова вицепремиерът Томислав Дончев.

🔘 Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев увери, че в рамките на 24 часа България може да удвои броя на инфекциозните легла – повече за броя болнични легла научете тук! По думите на Кунчев вече стана ясно това, което все повече хора разбират – няма начин България да избегне епидемия от вируса, целта на всички мерки е болните да са колкото се може по-малко, за да може здравната ни система да се справи!

🔘 "Със защитни облекла са облечени само медиците от болниците, които обслужват пациенти, заболели от коронавирус. В останалите здравни заведения екипите ползват маски и ръкавици, каза Мутафчийски.

🔘 За целия медицински персонал в МВР болница са осигурени маски, които ще стигнат за 2 седмици. А до няколко дни ще бъде получена специализирана екипировка, която ще бъде достатъчна за 45 дни.

🔘 Александровска болница търси доброволци в борбата срещу коронавируса сред студентите и специализантите.

🔘 "Пирогов" търси млади и енергични хора, които да работят като дезинфектори извън среда на контакт! 0882 000720. Това написа във Фейсбук шефът на "Пирогов" професор Асен Балтов.

🔘 Започна дарителска кампания в помощ на болниците ни заради коронавируса - кой за какво и как събира средства?

🔘 Всичко, което националният щаб препоръчва, го изпълняваме. Обявено е, че ще се обсъждат мерки, свързани с последствията от разпространението на COVID-19. Сектор „Туризъм” и „Транспорт” са поставени в тежка ситуация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Говорихме с големите туроператори, някои от компаниите ни информираха, че до 48 часа от датата на почивката всеки може да възстанови сумата, която е платил.

🔘 Ръст на жалбите заради отмяна на пътувания заради коронавируса отчитат от Европейския потребителски център у нас

🔘 Икономисти: Каранавирусът отприщи проблемите в световната икономика

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 В момента Европа се намира във фазата, в която случаите на болни растат лавинообразно. Трябва да се има предвид, че регистрираните нови случаи навсякъде най-вероятно са хора, болни от дни и дори по-дълго т.е. това са нови случаи само за официалната статистика, а не при действителното положение и ефектът от суровите мерки специално в Италия, а и навсякъде, където се вземат и ще се усилват, ще бъде официално ясен чак след дни и дори седмици, макар че мерките ще работят – повече научете в този материал (на английски език).

🔘 Потвърдените случаи в Италия са се увеличили с почти 3000 – от 12 462 до 15 113. Смъртните случаи там са 1153, за оздравели се считат 1258, според блогът на BNO News. Страната е под карантина, в нея работят единствено магазините. Премиерът въведе нови още по-строги мерки за сигурност. Анализатори се опасяват, че страната няма да се справи с икономическите последици в следствие на карантината и болестта.

🔘 Междувременно, италиански лекар предупреди, че се наблюдават все повече тежки случаи сред хора на 40 години. "Пристигат все по-често млади хора и то във все по-усложнено положение. Те са заболели преди 6-7 дни и мислели, че с младия си организъм могат да устоят, но след това пристигат тук в много критична ситуация и влизат направо в реанимация. Нашето интензивно отделение е с 88 места и половината от пациентите са интубирани. Проблемът е, че изписваме по 2-3-ма на ден, а пристигат нови 5-6 заразени на тяхно място", казва докторът. А само допреди дни статистиката сочеше, че смъртните случаи са главно при най-възрастните!

🔘 В Испания темпът на растеж вече е най-сериозен след този в Италия –  3146 болни т.е. близо 900 официално потвърдени нови случая, 86 смъртни случая и 189 оздравели. Най-много са потвърдените случаи в Мадрид – над 1300. Четири града в испанския регион Североизточна Каталуния са под карантина: 66 000 жители на местностите Игуалада, Одена, Санта Маргарида де Монбуй и Виланова дел Ками "не могат да напуснат градовете си", въпреки че могат да излизат извън домовете си. Под карантина е и испанското кралско семейство, защото то е било в контакт с потвърдено болната министърка на равенството Ирене Монтеро. Испанското правителство вече работи само чрез видеоконферентна връзка. А за 1 месец испанският борсов индекс Ibex загуби една трета от стойността си. Испанското правителство одобри мегапакет от 2,8 милиарда евро в помощ на действията на властите в автономните области срещу икономическия ефект от карантината. Коронавирусът затвори и "Саграда Фамилия" за неопределено време.

🔘 Испания въведе извънредно положение за 15 дни!

🔘 Във Франция болните са вече 2882 и скоро се очаква да прескочат 3000, смъртните случаи са 61 - основно хора на възраст между 73 и 89 години. Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви пакет от мерки: затварят се всички ясли, детски градини, колежи и университети, тъй като децата и младите хора често са безсимптомни преносители на вируса, но по този начин застрашават възрастните, които са уязвими. Той призова възрастните хора, особено тези над 75 години да останат по домовете си, колкото се може по-дълго.

🔘 В Германия болните от коронавирус са 3116 по данни на BNO news. Смъртните случаи са 6, има 46 излекувани. Берлин обеща днес "неограничен" кредит, за да помогне на компаниите, засегнати от пандемията с коронавируса, като част от най-големия помощен пакет в Германия след войната на стойност най-малко 550 милиарда евро. Бундеслигата също спира.

🔘 В Белгия затварят училищата и отменят всички културни мероприятия на закрито. Ще бъдат затворени клубове, барове и ресторанти като част от мерките, целящи предотвратяване на разпространението на епидемията от коронавирус, съобщи премиерът Софи Уилмс след заседание на Съвета за национална сигурност. Мерките влизат в сила веднага. Там потвърдено болните са 314, при 3 смъртни случая и 1 потвърдено оздравял.

🔘 Великобритания: Между 5000 и 10 000 британци може би са вече заразени с коронавирус. Засега официално обявените случаи са между 455 и 460 при 8 смъртни случая, но вече на всички е ясно, че това число ще се промени бързо. Правителството отправи нови препоръки към хората, чрез които те да се предпазят от заразата и да забавят "пика" на епидемията до май или юни 2020 година и така да се намали натискът върху здравната система. Съветите включват всеки, който усети симптоми на грип да остане в дома си поне за седем дни, през които да стои по-далеч от другите хора в къщата. Освен това кризисния щаб препоръчва хората да не се свързват с телефона за спешни повиквания, освен ако симптомите им не се влошат, например ако те започнат да изпитват трудности при дишане или пък ако състоянието на човек не се подобри след седем дни. Другите съвет е хората да не отиват на почивки, особено на круизни кораби. Междувременно от Централната избирателна комисия (ЦИК) на Великобритания обявиха, че местните избори, включително за кмет на Лондон за месец май, ще бъдат отменени. Те вероятно ще се проведат през есента.

🔘 Броят на регистрираните заболели от коронавирус в Швейцария - 868, Норвегия - 800, Швеция - 687 случая.

🔘 Чешката Република забранява влизането в страната на всички чужденци, които нямат позволение за пребиваване, от 16 март. Там има 117 регистрирани случая на новия коронавирус, като 2ма са в тежко състояние.

🔘 За последното денонощие Гърция регистрира 12 нови случая, така общо в страната те вече са 117 случая, при 1 смъртен – мъж, който е над 65-годишна възраст, с много хронични заболявания. В страната са в сила редица ограничаващи мерки за сигурност. Тече широка дискусия относно това дали църквата да вземе участие в мерките срещу коронавирусната пандемия, като забрани на вярващите да се причестяват. Светият синод на Гръцката православна църква излезе с изявление днес, в което казва, че "причастието не може да бъде причина за болести", докато гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза в публично обръщение в сряда, че "това, което важи за обществените събирания, важи и за църквите." Гърция затвори своите музеи и археологически обекти до 30 март.

🔘 В Сърбия се съобщава за 24 случая, 11 нови само за последните 24 часа. Сръбското правителство обаче ще предприеме мерки срещу икономическите последици върху икономиката заедно с Националната банка (НБС), като те ще включват намаляването на базовия лихвен процент до 1,75%, инвестиране на допълнителни 24 млрд. динара (203 млн. евро) в проекти, свързани капиталовата инфраструктура, както и финансова подкрепа за хората в риск, каза премиерът на страната Ана Брнабич.

🔘 Словения е с 42 нови случая на коронавирус. Общо в страната те вече са 89. По данни на тяхното министерство на здравеопазването заразените са 96, броят им е удвоен за последното денонощие и в страната е обявена епидемия от коронавирус.

🔘 В Румъния заразените са официално 49 , с 15 нови случая за последните 24 часа. Ресторантьорските приходи в страната са намалели с проценти, които варират от 20% до 80% (в зависимост от местоположението) поради липсата на клиенти.

🔘 Северна Македония е с 2 нови случая, така общият брой на заболелите е 7. Правителството прие нови мерки за превенция и разпространение на епидемията от COVID-19. Сред тях са указания за освобождаване от работа на хора с респираторни, сърдечно-съдови, онкологични и др. тежки заболявания; затваряне на кината, театрите, детските центрове и музеите и всички други институции, където могат да се провеждат масови събирания – концерти и други културни и информационни събития; затваряне на всички спортни съоръжения или физкултурни салони; затваряне на заведения за обществено хранене, кафенета, барове, ресторанти, клубове, казина и зони за спортни залози; преустановяване на всички учебни занятия в страната, както и на библиотеките, общежитията и на извънкласните дейности. Забранява се влизането на територията на Република Северна Македония на чуждестранни граждани от държави с висок риск съгласно списъка на Световната здравна организация. Ще има и съдебни наказания за нарушителите на предприетите мерки.

🔘 Хърватия регистрира 8 нови случая - броят им вече е 19.  Босна и Херцеговина са с 4 нови случая - общо 11. Албания с 5 нови заболели от коронавирус - общо 23, има и един починал.

🔘 Косовският Национален център за управление на границите обяви, че влизането на граждани и превозни средства от Косово в Република Албания е забранено от 6:00 часа тази сутрин като част от мерките за предотвратяване на разпространението на вируса. Забраната е валидна до до 15 март в 24:00 часа."Ще бъде разрешен достъп само на здравни/аварийни превозни средства, търговски превозни средства (които превозват стоки) и държавни превозни средства". В Косово засега няма официални носители на вируса.

🔘 Втори случай на коронавирус в Турция. Президент Тайип Ердоган отлага чуждестранните си визити за неопределено време. Основните и средни училища в Турция ще бъдат затворени за седмица от 16 март, а университетите ще бъдат затворени за три седмици, за да се предотврати разпространението на заразата. Всички спортни събития пък ще се провеждат без зрители до края на април. На петчасово заседание на министрите в президентския комплекс в Анкара се взеха редица мерки, които ще бъдат предприети за предотвратяване на разпространението на пандемията в страната.

🔘 Латвия обяви извънредно положение заради коронавируса, което ще е в сила от 13 март до 14 април. Спират всички учебни занятия, учениците ще бъдат преведени на дистанционно обучение. Отменят се масовите мероприятия с над 200 души участници. В страната има 16 случая на коронавирус, около 200 души са в карантина. Заразените наскоро са посетили Австрия, Испания, Италия, Франция, Швейцария и Швеция. Властите призовават да не се посещават тези и още 14 държави. Тези, които са се върнали от там трябва да останат под карантина в продължение на 14 дни. В страната има 10 регистрирани случая на заболяването.

🔘 И Украйна затваря границите си от 15 март за всички чужденци. Забраната ще важи две седмици. Решението идва след първият смъртен случай в страната. В момента в Украйна има 3 потвръдени случая на коронавирус.

🔘 ЕС обяви мерки за защита на икономиката на съюза. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди страните, които наложиха забрани за пътуване или затвориха границите си като предпазна мярка за борба с коронавируса. Какви са цялостните европейски инструкции за борба с пандемията, които включват здравни проверки по границите, както и временното преустановяване на някои правила за честна конкуренция, в частност тези, които забраняват някои държавни субсидии. Това идва като част от помощта на Европейския съюз за страните, засегнати от болестта, която включва 37 млрд. евро за борба с COVID-19.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА 

🔘 Проф. Мутафчийски съобщи данните, с които разполага Кризисния щаб в България: 134 000 са вече случаите на коронавирус в света, 4983 са загиналите в следствие на болестта, а възстановени са 70 000 души.

🔘 Безпрецедентно от началото на епидемията новите заболели в Китай са много малко - само 21 случая. Броят на жертвите на коронавируса в страната през изминалото денононощие се е увеличил със 7 души, броят на заразените се е увеличил с 8, други 1318 души са излекувани и изписани от болниците. Това съобщи тази сутрин Държавният комитет по здравеопазване на Китай. Според информацията, общият брой на случаите в страната е достигнал 80 813, 64,111 са се възстановили, а 3,176 са починали. Съгласно официалната информация, през изминалия ден в провинция Хубей са регистрирани едва 5 нови случая на инфекция, всички те са в град Ухан - епицентърът на огнището. Общият брой на случаите в провинцията достигна 66 786. Броят на загиналите в Хубей през изминалия ден се е увеличил с 6 (всички в Ухан). Броят на оздравелите в провинцията се е увеличил с 1255 и е 51 553. Според статистиката на комитета, общо над 679 000 души са имали близък контакт със заразени с коронавируса в Китай, от които над 12 000 са под лекарско наблюдение. Вчера, говорителят на Държавната комисията по въпросите на здравеопазването на страната Ми Фън заяви, че пикът на епидемията в Китай е преодолян. 103-годишна китайка пребори коронавируса

🔘 Китай отмени всички разрешителни за изкачване на връх Еверест заради коронавируса. Днес това направи и Непал, където има 1 регистриран случай.

🔘 Тайван показа на света как трябва да се противодейства на COVID-19. След Тайван се намира на 130 километра от брега на континентален Китай и се очаква да има втория най-голям брой случаи на коронавирусна болест 2019 (COVID-19) поради близостта си и броя на полетите с Китай. Страната има 23 милиона жители, от които 850 000 пребивават, а 404 000 работят в Китай. До момента обаче регистрираните случаи в страната са 50, оздравелите - 20, има и 1 смъртен случай. Как става това?

🔘 В Иран вече говорим за над 10 000 потвърдени случая, при 429 смъртни случая според "Джонс Хопкинс", при 2959 оздравели, но официалните данни постоянно се поставят под въпрос от различни неофициални свидетелски разкази, основно през социалните мрежи. Силите за сигурност на Иран са получили нареждане да опразнят улиците в цялата страна в рамките на 24 часа в опит да спрат разпространението на новия коронавирус.

🔘 Няма промяна и на данните в Южна Корея – 7869 болни, 66 смъртни случая, 333 оздравели.

🔘 Извънредно положение обяви в САЩ президентът Доналд Тръмп. В страната има потвърдени 1663 официално потвърдени случая, при 40 смъртни случая, 31 от които в щата Вашингтон, където още преди дни беше обявено извънредно положение. Там обаче се появи по-голям проблем – колко работят тестовете за установяване на болестта. Става въпрос за тестове, които САЩ реши да прави по свой метод. Сегашната система за достъп на обикновените американци до процедурата за диагностика на коронавирус се срива. Тествани са само около 10 000 американци, а населението на страната е около 300 000 000 души. В светлината на това, двата атракциона на "Дисниленд" в щата Калифорния ще затворят вратите си от тази събота (14 март) до 16 март заради разпространението на новия коронавирус в Калифорния. Спрени за месец са всички представления на "Бродуей". 

🔘 Съпругата на премиера на Канада Трюдо се е заразила с COVID 19. Софи Трюдо има положителен тест за коронавирус, заяви говорителят на премиера Камерън Ахмад. По-рано беше съобщено, че Джъстин Трюдо е решил доброволно да се самоизолира в дома си и да работи от там, след като съпругата му показала симптоми на вирусно заболяване след завръщането си от Великобритания. Самият Трюдо няма симптоми на заболяването. Съпругата му прекарва болестта сравнително леко. В страната заболелите са 117, има 11 излекувани и 1 смъртен случай от коронавируса.

🔘 В Австралия са установени повече от 120 случая на инфекция с новия коронавирус. След лечение са изписани 19 души, а трима пациенти са починали. Първият случай на инфекция е открит в Мелбърн на 25 януари. Министърът на вътрешните работи на Австралия Питър Дътън съобщи, че тестът му за коронавирус е положителен.

🔘 В Африка вече има първи случаи на коронавирус в Габон и Гана. Порталът Gabon Actu цитира министъра на съобщенията Едгар Миаку, съобщавайки, че заразен гражданин на Габон се е завърнал в страната на 8 март от френския град Бордо. Първите два случая на коронавирусна инфекция бяха регистрирани и в Гана, като един от заразените се е върнал от пътуване в Норвегия, другият - от Турция, заяви здравният министър Кваку Ману, цитиран от местния вестник Daily Graphic.

🔘 Първи случай е регистриран и в централата на ООН. Положителна проба за вируса е дала служителка на представителството на Филипините. Всички работещи в постоянната мисия на Филипините са в доброволна карантина

🔘 Борсите продължават да се сриват заради коронавируса, Bitcoin - също

🔘 Как богатите се справят в кризата с коронавируса?

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса);

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Нови симптоми на COVID-19 са регистрирани в Сингапур - симптоми, които подсказват, че си заразен с треска денге, но не си. Става въпрос за висока температура и обрив, като няма кашлица и болки в гърдите. Понякога дори лабораторните изследвания "може да покажат неправилно положителни резултати за денге".

🔘 Коронавирусът може да се задържи във въздуха поне 30 минути и да измине разстояние до 4,5 метра, далеч по-голямо от “безопасното разстояние”, препоръчано от здравните власти по света. Това показват резултати от последни изследвания на екип от китайски епидемиолози.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Високо автоматизиран тест за коронавирус, който тества пациентите 10 пъти по-бързо, ще бъде пуснат на пазара. Той е разработен от фармацевтичната компания Roche Holding и вече е одобрен от американските власти, съобщвава Bloomberg. Американската агенция по храните и лекарствата даде "разрешение за спешна употреба" на теста, който се предлага и в Европа. Той дава възможност да се тестват по 4128 души на ден, а с досега наличните можеха да се проверяват само по 1440.

 

🔘 Български поглед: Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 Въвеждат се два типа мерки за сигурност в цялата страна, стана ясно на заседанието на Съвета по сигурност, като основната тежест за изпълнението им ще падне върху кметовете на отделните градове. Първите са в области без потвърдени случаи, а вторите са в области с потвърдени случаи.

- Кина и тетри: "Обединихме се около мнението, че кина и театри, ако бъдем гъвкави, за да може след всяка прожекция да се дезинфекцира." Премиерът обясни и че хората ще бъдат настанявани през място в залите. Културно-масовите прояви се ограничават до 250 човека на закрито, с минимално разстояние от 1м между присъстващите. На този етап, според проф. Мутафчийски, тези ограничения могат да се препоръчат и за областите с регистрирани болни от коронавирус.

- Спортните мероприятия на закрито (като квалификационните състезания за Олимпиадата 2020 - специално с отборите на Южна Корея, Иран, Италия) ще се провеждат при същите условия - до 250 души, през място или 1 м разстояние. При международни прояви, участници от рискови страни ще трябва първо да преминат 14-дневна карантина на територията на България. На места с коронавирус спортните срещи се отлагат, само при невъзможност по изключение може да се прецени дали да се проведат при закрити врати.

- В училищата всеки учебен час ще започва с инструкции за лична хигиена. Въвежда се и трикратна дезинфекция на сградите в рамките на деня. (Инструкции и материали ще бъдат разпратени до всички директори.) Учениците с грипоподобна симптоматика ще бъдат незабавно освобождавани от час и насочвани към личен лекар."Спиране на учебни часове за 14 дни ще има само, ако в конкретно училище се констатира случай на коронавирус." Това заяви ръководителят на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Същото важи и за ясли и детски градини.

- Ако има контактен ученик, той си остава у дома, уведомява се учебното заведение, а в последствие РЗИ по места решава дали да затвори институцията за двуседмична карантина.

- Забранява се посещение на външни лица в домове за социални услуги, домове за възрастни хора и за деца на местата с регистриран случай на коронавирус.

- В области с коронавирус се забранява провеждането на масови мероприятия, бели, зелени училища и екскурзии.

- Отменят се конгреси, конференции и всякакви научни прояви.

- В области с коронавирус пътуванията се спират. Могат да се осъществят само при три случая: трудови/служебни причини, здравословни или неотложни причини. "Това не значи затваряне на градовете. Не трябва да спира производството, не трябва да спира икономиката, не трябва да спира работата на администрацията, но трябва да спре излишното ходене наляво-надясно", подчерта проф. Мутафчийски и уточни: "Това е по-скоро вербална, отколкото императивна препоръка".

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Всички болници, директори на болници и здравни лица ще получават последните ъпдейти от китайска страна, които са за лечение, диагностика на коронавируса.

🔘 По двама полицаи ще има пред всяка болница в засеганти райони. Те ще ограничават достъпа до инфекциозните отделения."Ще пратите най-приветливите. Не да се репчат и да бутат хората, а да обясняват, не че го правите. Но старата милиция го правеше", коментира Борисов.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендатнско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по върпоса, пор азпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Втора градска болница в София се превръща във Втора инфекциозна болница. Има издадена заповед на здравния министър. По думите на зам.-кмета Дончо Барбалов там има 3 легла с кислородни апарати за обдишване – за най-тежките случаи. Медицинският персонал ще е минимум 40 души, плюс административен персонал. Предвиден е и отделен вход за болни от туберколоза, защото инфекциозната болница няма да бъде открита само заради случаи на коронавирус.

🔘 Забранява се продажбата на билети от шофьорите в градския транспорт на София. Началникът на Регионалното управление на образованието – София-град Ваня Кастрева заяви, че засега не се предвижда на учителите в столицата да се раздават защитни маски. Още мерки срещу коронавируса в столицата.

🔘 Националната агенция за приходите призова гражданите да не посещават нейните офисите, а да използват онлайн услугите ѝ.Клиентите които разполагат с ПИК или електронен подпис, могат да ползват всички предоставяни от НАП електронни услуги на ТОЗИ ЛИНК.

🔘 Кризисният щаб обмисля ангажиране на доброволци-студенти и от БЧК, но те няма да работят и не могат да работят в отделения.

🔘 Заради пандемията от коронавирус, обявена от СЗО, чуждите граждани, включително и българи, пътуващи през Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Мерките и ограниченията ще се прилагат и върху морските и речните превози, съобщи МВР. Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението. Какви са ограниченията по всяка граница?

🔘 Българската петролна и газова асоциация с мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса по бензиностанциите: регулярна дезинфекция на всеки 30 минути; да се ограничи използването на прибори, чаши и чинии за многократна употреба; задължително е спазване на висока лична хигиена от служителите; служителите в бензиностанции да съветват клиентите за заплащат чрез банковите си карти, а не в кеш.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, а засега такива са Китай, Южна Корея, Италия, Франция, Германия, Австрия, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 От 25 февруари всички пристигащи от Италия или Китай попълват анкета с лични данни. Бланките ще бъдат раздавани на стюардесите, за да се попълват още в самолет. На страницата на Софийската районна инспекция има и онлайн формуляр, който дава QR код, който в последствие ще трябва да се показва на властите на летището или на граничния пункт. Информацията от анкетите, ще достига до личните лекари през РЗИ-тата по места. В информацията се изисква - три имена, ЕГН и личен лекар.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона, за да се предпазят пациентите в чакалните (най-вече ако е пътувал в рискови дестинации). Особено възрастните хора с хронични заболявания, при които смъртността е най-висока. При домашна карантина се поддържа по телефона ежедневна връзка с личния лекар. Ако има нужда, лекарят осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението.

🔘 При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 Заради втората грипна вълна в страната с грип тип Б "Виктория", здравните власти съветват да се приемат средства за повишаване на имунната защита, които не предпазват от заразяване, но повишават устойчивостта на организма.

🔘 По решение на премиера от държавния резерв се деблокират 100 000 л спирт и дезинфектанти, които да покрият липсите в страната. В резерва има 400 000 л, по думите на премиера.

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 Кризисният щаб към правителството дава актуална информация всяка сутрин в 08:00 ч. и в 17:00 ч. следобед.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година.

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

 

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Революционно откритие: Учените установиха връзка между излишните килограми и магнезиевия дефицит

Безплатни ортопедични консултации!

"Не сме им уронили престижа": Шефът на ДАНС обясни защо са разпитвали активисти за детската болница

Близо половината от лекарите са били подложени на насилие: Говори председателят на БЛС

Дариха кувьоз на болницата в Кубрат

Безумие: 10% от лекарите у нас са бити, 50% са обиждани от пациенти

Болничен шеф и подчинени разпределяли служебни пари под масата

Летните вируси започват да ни атакуват: Говори доц. Ангел Кунчев

Пластичен и реконструктивен хирург в София за безплатни консултации!

Бебе е с тежки изгаряния след заливане с вряща вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com