Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Липсата на отговор е също отговор": Фондация "Даная" алармира за мълчание на институциите

01 август 2024, 10:59 часа • 941 прочитания

С отворено писмо от Националната гражданска инициатива "Даная за живот" припомниха на парламента, правителството и на МОН, че на 9 август изтича законовия срок, до който трябва да обявят мерките в отговор на исканията на хиляди граждани за 6 животоспасяващи промени в детското здравеопазване.

От фондацията напомнят, че на 9 май т.г. са внесли подписка на 12 000 граждани, но до момента няма никаква реакция от институциите. "Липсата на отговор е също отговор", подчертават авторите.

Още: Осъдиха директора на "Пирогов" заради отказа да отговаря за заплахите срещу фондация "Даная"

"Мълчанието на институциите ще означава, че те отказват да спазват законите на Република България. Но изпраща и друго послание към обществото: детското здраве и здравеопазване не са приоритет на държавата. Показва пренебрежение към гражданите, които настояват за спешни оздравителни мерки на счупената система на детското здравеопазване", пишат от фондацията.

Иначе шестте мерки, за които Националната гражданска инициатива „Даная за живот“ настоява, целят да подпомогнат семействата на болните деца да получават бързо адекватна информация за болничните заведения и специалисти, за да не се лутат между болници и чиновници. Бързата реакция при тежки случаи спасява живот. Целят да се създаде прозрачност, отчетност и отговорност на системата на детското здравеопазване, за да не разхищават ненужно или неправомерно обществените пари. Целят да се приемат най-сетне стандарти за добра лекарска практика, за да се носи ясна отговорност за действията или бездействията на лекари и клиники. Предложените мерки не изискват непосилни усилия и могат да бъдат въведени в относително кратки срокове. Те са резултат от проучвания на дефицитите в системата, в която потъват болните ни деца, на експертни оценки и на работещи практики в страните с качествени детски здравни услуги, казват още авторите.

Още: "Не я усещам, аз съм болката": Ани Стоянова за заплахите срещу членове на фондация "Даная" (ВИДЕО)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес