Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Лекари в помощ на пациентите": Как да се предпазим от летните инфекции на пикочните пътища?

10 август 2024, 09:00 часа • 1884 прочитания

Инфекциите на пикочните пътища (UTI) са едни от най-често срещаните видове инфекции. Затова в днешната рубрика на Actualno.com - "Лекари в помощ на пациентите", д-р Музикаджиева ще обясни какви са причините и как да се предпазим. 

Причините

Обикновено се причиняват от различни видове бактерии. Най-често срещаната от тях е E. coli, която според редица проучвания е отговорна за до 85% от неусложнените инфекции при сексуално активни жени.

Има и други бактерии причиняващи UTI като Klebsiella pneumonie, Pseudomonas aeroginosa, Proteus mirabilis и др.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Мъже, жени и деца могат да развият UTI, но жените са четири пъти по-склонни. Причината е, че уретрата при жените е по-къса, по-широка и по-близо до аналната област, което повишава риска от инфекция.

Инфекциите на пикочните пътища са и сезонен проблем - те са по-чести през лятото, за което благоприятстват редица фактори:

  • липса на достатъчно хидратация - това концентрира урината, което я прави по-кисела и увеличава вероятността от бактериален растеж в пикочните пътища;
  • носене на по-стегнато бельо и бански костюми;
  • повишена честота на половите контакти;
  • студената вода на басейните и морето, както и влагата на банските след къпане са отлична среда за размножаване на бактерии.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Приложението на урофлоуметрията (ВИДЕО)

Вероятните признаци на инфекции на пикочните пътища са:

  • често уриниране - болка или парене при уриниране – тежест, натиск или дискомфорт в долната част на корема; фебрилитет -урина, която е мътна, кървава или има силна миризма.

Уроинфекцията може да бъде потенциално опасна, ако се разпространи в бъбреците и се появят симптоми като болки в гърба, треска или втрисане, както и гадене и повръщане.

Важно е да се лекува веднага щом се появят първите симптоми, за да се избегнат рисковете от нея.

Всеки, който изпитва симптоми на UTI трябва да потърси медицинска помощ. Ако пациентът има повече от три диагностицирани инфекции на пикочните пътища за една година, посещението при уролог е препоръчително, за да се потърси причината с допълнителни изследвания и да се направи оценка на индивидуалните рискови фактори.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Неволно изпускане на урината

Рискови фактори

Има няколко рискови фактора, които увеличават шанса за развитие на инфекция. Най-честите са сексуалната активност и използването на контрацепция.

Предразположението към епизоди на уроинфекция е по-често при жени с диабет или по време на бременност.

Как да намалите риска

  • поддържайте се добре хидратирани, като приемате поне два литра течности и помнете, че дехидратацията е водещ рисков фактор за UTI;
  • уринирайте често-поне на всеки два часа;
  • уринирайте след полов акт;
  • избягвайте климатика при изключително ниски температури;
  • поддържайте добра хигиена - душ след плуване в морето или басейна, за да се избегне дразнене от сол, пясък или хлор;
  • ограничете приема на напитки, които дразнят пикочния мехур, като алкохол, кафе, безалкохолни напитки, които съдържат цитрусови плодове или кофеин;
  • погрижете се за диетата. Храни като лимон, спанак, магданоз и боровинки, могат да помогнат да се предпазим от развитието на UTI.
Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес