Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пръстовите отпечатъци няма да спрат злоупотребите в болниците

09 ноември 2016, 21:03 часа
Реклама

Въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците няма да спре злоупотребите в здравната система. Това каза д-р Дечо Дечев, бивш директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, пред "Фокус".

Според него целта на тази промяна е била определени средства да отидат в джоба на конкретни фирми.

„Петър Москов трябва да знае, че голяма част от тези дейности се извършват с активното съдействие на пациента. Например, ако вие трябва да си направите магнитен резонанс и за него трябва да чакате поне един месец, в същото време обаче някой ви предложи: „Вместо да чакаш цял месец да го получиш това разрешение, да те приемем в болницата, ще ти направим изследването, което искаш и което трябва, и между другото ще ти пуснем и други изследвания и т.н.“. Ето това нещо Москов не можа да разбере, че т.нар. от него измами в огромния процент от случаите се извършват с активното съдействие на пациента. Нямаше да се случи това, ако той не искаше всъщност да пренасочи многомилионни суми към дадени фирми“, посочи д-р Дечо Дечев.

Той каза още, че в сектор здравеопазване трябва потребностите на пациентите да получат реално остойностяване. Цените, по които се плащат медицинските дейностите не са реални и се изкривява истинската заболеваемост, каза още д-р Дечев.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес