Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кантарджиев: Потенциалът на делта варианта не е за подценяване, лекарите са подготвени

16 август 2021, 07:47 часа • 3847 прочитания

Имаме хубави ваксини в момента и трябва да ги слагаме. Отпуска се душата като си ваксиниран.

Това каза бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести и настоящ консултант по ваксинация в Столична община проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.

Хората добре знаят за разпространението на инфекцията и вече страната е в оранжевата зона. Хубаво е времето, прекрасно е и предпоставките за това, че вълната дойде по-рано предпоставките са три. Първата предпоставка е, че вариантът е делта, при който заразяването става по-лесно. Втората предпоставка е, че доста хора се събират на близко разстояние – ако не спазваме леките мерки, ще трябва да спазваме тежките мерки. Третата предпоставка е забавената ваксинация. 

Кантарджиев предупреди, че делта вариантът засяга младите хора и е много по-заразен. Потенциалът на делта вариантът не трябва да се подценява , но лекарите са подготвени, увери той. 

Винаги при нас мерките са били навременни, но когато се въвеждат нови мерки, те трябва да се обясняват, каза Кантарджиев, който не е привърженик на най-крутите мерки. 

Той уточни, че 10 болни заразяват 13 души и ако продължи две седмици така ще стане голямо натоварване на системата на здравеопазването. Проф. Кантарджиев се надява, че кризата ще бъде много по-добре ръководена ковид кризата от Министерство на здравеопазването. 

Кантарджиев се надява още МОН да вземе най-добрите мерки и правила, за може учебната година да започне навреме.

Прочетете още по темата: Тодор Кантарджиев: Ако сме ваксинирани, няма да се плашим от това, което предстои

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес