Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГДБОП погва сайт за продажба без рецепта на турски лекарства у нас

21 май 2024, 11:15 часа
Реклама

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) погва сайт за продажба на турски лекарства у нас, включително изписвани с рецепта. Това става ясно от отговор на служебния здравен министър д-р Галя Кондева до депутата от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев. Той е специалист по белодробни и вътрешни болести, началник на отделение е в МВР-Болница в София, университетски преподавател.

Ние знаем, че набавянето на необходимите медикаменти от Турция може да е трудно и ангажиращо време занятие, затова ви предлагаме решение – ще осигурим доставка до желаното от вас място на всички лекарства от които се нуждаете за вашето лечение и в процеса на вашето възстановяване. Не свиквайте с дискомфорта, живейте пълноценно!" – призовават собствениците на сайта. Те допълват, че предоставят страхотни условия при пазаруването на турски лекарства и медицински стоки от там. Още: Разкриха схема за нерегламентирана продажба на лекарства

Фокусирани сме върху качеството и ниската цена. Стремим се да дадем най-бързия и лесен начин при покупка на турски лекарства, гарантирайки висококачествени продукти на достъпни цени за всеки клиент. Предлагаме персонализирани доставки на турски лекарства, доставени директно до вашия дом, където и да се намирате. С нас получавате лесен и бърз достъп до широка гама от лекарства от Турция. Поръчайте сега и нека ние доставим вашите лекарства от Турция“, приканват още от сайта. 

Д-р Симидчиев получил сигнал, че чрез тази платформа се извършва незаконна търговия с лекарствени продукти и антибиотици, включително такива, които могат да се закупят само по лекарско предписание. Той е поискал да знае дали операторът на тази платформа има издадено разрешение за търговия на дребно с лекарства, дали тя е обект на контрол от Агенция „Митници“, как се контролира тази дейност, свързана с навлизането и разпространението на фалшифицирани лекарства, и др. 

В резултат от неговото запитване Министерството на здравеопазването разпорежда на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) да извърши проверка на въпросния сайт.

Тя установява, че на платформата са публикувани обяви за продажба на множество лекарствени продукти с режим на отпускане по лекарско предписание, организирани в различни категории, като напр. „Болкоуспокояваши”, „Бъбреци и пикочни пътища”, „Вени и хемороиди”, „Високо кръвно”, „Диабет”, „Женско здраве”, „Нервна система“ и др.

Видно от публикуваните снимки, предлаганите за продажба лекарствени продукти са само с чуждоезикови опаковки, а в текстовите части на някои от обявите изрично е посочено, че произходът им е от Турция. Извършена е проверка относно регистрационния статус на част от предлаганите за продажба лекарствени продукти, като е установено, че в Република България няма разрешени за употреба лекарствени продукти с публикуваните търговски наименования, а чуждоезиковите им опаковки показват, че са предназначени за други пазари, намиращи се извън Европейския съюз“, се сочи в отговора на министър Кондева. Още: Как пациенти определят възможността за поръчка на лекарства от онлайн аптеки

Тя пояснява, че на интернет страницата се съдържат форми за контакт с клиенти, че плащането на поръчаните лекарства е с наложен платеж, а доставката се осъществява чрез куриер.

Гореизложените констатации обуславят извода, че чрез публикуваните обяви в сайта се извършва търговия с лекарствени продукти, отпускани по лекарско предписание, както и търговия с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти в нарушение на разпоредбите на ЗЛПХМ. Предвид високата степен на обществена опасност на незаконната търговия с лекарствени продукти в интернет, се налага предприемането на съвместни действия между ИАЛ в ролята й на контролен орган по ЗЛПХМ и органите на МВР за защитата на общественото здраве, поради което и на основание чл. 267, ал, 5 от ЗЛПХМ, ИАЛ е поискала съдействие по случая от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ по надлежния ред“, уточнява още здравният министър.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес