Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа да се готви за нови случаи на маймунска шарка: Здравната агенция на ЕС в повишена готовност

16 август 2024, 15:56 часа • 2522 прочитания

Здравната агенция на Европейския съюз призова държавите членки да се подготвят за нови случаи на опасната маймунска шарка. Рискът за населението и за пътуващите е повишен от "нисък" на "умерен".

По-рано Швеция обяви първия случай на шарката извън Африка. Става въпрос за по-опасния вариант, който СЗО обяви за извънредна заплаха за общественото здраве.

Още: Три случая на маймунска шарка в Пакистан, Китай затяга мерките

Предупреждение

В контекста на големия бум на маймунската шарка в Африка, както и отчетените случаи в Европа и Азия, Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) „препоръчва на органите за обществено здраве в ЕС /Европейското икономическо пространство (ЕИП)/ да поддържат високи нива на планиране на готовността и дейности за повишаване на осведомеността, за да се даде възможност за бързо откриване и реагиране“, съобщи здравната агенция в официалния си сайт.

Още: Бумът на маймунска шарка в Африка заплашва общественото здраве

В новата оценка на риска ECDC заяви, че е много вероятно в ЕС и ЕИП да се появят повече случаи на внос на маймунска шарка, причинена от вируса от клас I, който понастоящем циркулира в Африка. Въпреки това вероятността от трайно предаване на вируса в Европа е много малка, при условие че внесените случаи се диагностицират бързо и се прилагат мерки за контрол.

Поради честите и тесни пътнически връзки между ЕС/ЕИП и Африка, ECDC препоръчва на държавите членки на ЕС/ЕИП да издадат препоръки за пътуване на хора, които посещават засегнатите от епидемията райони или се връщат от тях. Вероятността от заразяване на хора от ЕС, пътуващи до засегнатите райони, които имат тесен контакт със засегнатите общности, е висока. Освен това съществува умерен риск за близките контакти на евентуални или потвърдени случаи, внесени в ЕС/ЕИП, отбелязват от здравната агенция.

Снимка: iStock

Повишено ниво на риск

„В резултат на бързото разпространение на това огнище в Африка, ECDC повиши нивото на риска за населението като цяло в ЕС/ЕИП и за пътуващите до засегнатите райони. Поради тесните връзки между Европа и Африка трябва да сме подготвени за повече внесени случаи“, казва Памела Ренди-Вагнер, която е директор на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Прогнозата все пак е, че въздействието на вируса - MPXV clade I - върху Европа ще бъде слабо.

"Осигуряването на ефективен надзор, лабораторни тестове, епидемиологични разследвания и капацитет за проследяване на контактите ще бъде от жизненоважно значение за откриването на случаи на MPXV clade I на континента и за активирането на всякакви ответни мерки", гласи съобщението.

"Повишаването на осведомеността сред лекарите и установяването на ефективни процеси за управление на случаите след установяване на съмнителен случай ще бъдат от решаващо значение за откриването на всякакви други случаи на MPXV clade I в ЕС/ЕИП и за предотвратяване на всякакви вторични инфекции. Ако бъде открита инфекция от клас I, събитието трябва да бъде незабавно съобщено на ниво ЕС чрез EpiPulse или EWRS. ECDC препоръчва на пътуващите до епидемични райони да се консултират с доставчика си на здравни услуги или с клиниката за здравни грижи при пътуване относно възможността за ваксинация срещу mpox", казват още от здравната агенция.

Епидемията в Африка се различава от глобалната епидемия от MPXV clade IIb, която се появи през 2022 г. и която продължава да циркулира на ниски нива в Европа и в световен мащаб.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес