Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт от ПП-ДБ иска здравна детско-юношеска стратегия без кръпки

19 юни 2023, 10:38 часа • 748 прочитания

"Стратегия за детско-юношеско здравдеопазване би дала резултати най-рано след около пет години. Проблемът, който тук се поставя, е цялостният холистичен подход, а не фокусирането върху конкретни теми. Здравеопазването в България се развива под формата на кръпки. Това трябва да се избегне", каза доц. Васил Пандов по време на кръгла маса на тема "Проблемите на хората с увреждания и децата с хронични заболявания, редки болести и диабет в България".

"Това, което виждаме в стратегията на първо място като данни. България значително се отличава на първо място по детската смъртност. Ако средното за ЕС е 3.3 като индикатор, в Блъгария то е 5.6 на детска смъртност", отчете доц. Пандов. Той обърна внимание, че области като Сливен, Видин, Силистра индексът на детската смъртност е около пет пъти по-голяма от тази в ЕС. 

"Около една четвърт от децата, които са освителествани - имат най-високата степен на увреждане. С най-тежка степен са около 18 % от децата към настоящия момент", коментира Пандов. ОЩЕ: Глас от ПП-ДБ: Трябват незабавни и категорични действия за хората с увреждания

Той отбеляза като най-честа причина за увреждане психичните и поведенчески разстройства - 24%,  вродените аномалии - около 18% и болестите на дихателната система - около 16%.

"Тази структура се запазва с малки изключения през годините. На първо място са психичните и поведенчески разтройства като най-висока причина за увреждане. Болестността от злокачествени новообразувания при децата в периода от 2013 до 2019 г. се движи от порядъка на 105 на 100 000 население. Няма голяма промяна", отчете доц. Пандов. ОЩЕ: ЕИБ подкрепя изграждането на Национална детска болница у нас

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес