Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дървениците не могат да причинят сериозно заболяване: Съветите на проф. Тодор Кантарджиев

20 октомври 2024, 10:07 часа • 895 прочитания

"Преди три седмици предупредих за дървеници. Хубавата новина е, че дървениците не могат да предадат някакво опасно заболяване. В това увери пред Нова телевизия епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев. 

Той посочи, че като сериозни последици могат да причинят въшките и бълхите. Дървеницата първо дразни много, алергизира кожата, където е ухапана, може да бъде инфектирана много лошо с бактерии, които са по нашата кожа, обясни Кантарджиев. 

Още: Пътуване с БДЖ: Жена е с алергична реакция след нахапване от дървеници

Какво проблеми създават дървениците?

"Те са проблем на различни държави. 2019 година излезе една инструкция в Германия, а през 2020 г. във Франция, за това как да вземем мерки срещу дървеници. Когато отсядаме в хотел, да речем, или сядаме в пътнически вагон, първо трябва да огледаме дървените конструкции, сглобките, дали има дървеници или дали има най-важното - остатъци от техните изпражнения", посъветва професорът.

Според него дървениците са известни с това, че отделят вещества, които привличат други дървеници. "Другото нещо, което е интересно, е, че дървениците могат да бъдат примамени. Около постелята, около кревата, се слагат сухи листа от боб. Дървениците се привличат от тези листа и сутринта листата се метат, събират се и се горят", разказа той.

Той поясни как да разпознаем ухапване от дървеници: "Обикновено то е в места, на които дървеницата е била в дрехите. Това е по корема, по гърба, по долната част на гърба, и обикновено е свързано с много силен сърбеж. Трябва да внимаваме да не разнараним кожата, защото може да се инфектира много неприятно".

Още: Как да се отървем от досадните дървояди

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес