Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите задължиха здравния министър да удвои лекарите и сестрите в България за пет години

07 август 2024, 10:40 часа • 1648 прочитания

С пълно единодушие депутатите задължиха министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за осигуряване на медицински сестри и акушерки.

Вносители на проекторешението бяха Лена Бориславова, Александър Симидчиев и група народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България". С решението Народното събрание възлага на министъра на здравеопазването в срок до 60 дни от приемане на решението да предложи на парламента стратегия за увеличение на правоспособните медицински сестри и акушерки за периода до 2030 г. с минимум 50%.

Снимка: БГНЕС

Още: ПП-ДБ: Българското здравеопазване е пред национален колапс (ВИДЕО)

Обиди и популизъм

По време на дебата стана ясно, че всички парламентарни групи опитаха да употребят темата за предизборни цели. Първи това направиха от "Възраждане" - депутатът Маргарита Махаева:

"Ще говоря от името на цялата медицинска гилдия, защото имам това право. Няма да спечелите гласове с решението. Това е обида е за цялата гилдия. Обида е, защото го предлагате точно преди избори. Възлагате на министъра на здравеопазването да направи чудеса от храброст, защото знаете, че няма как да ги направи. Никой не ви вярва, че сте загрижени за тази гилдия, най-малко пък самата гилдия. Това предложение е изцяло популистко", подчерта Махаева.

Още: КНСБ против замразяването на размера на лекарските заплати за още година

От своя страна Лена Бориславова защити идеята: "Българското здравеопазване е хронично болно. То страда не само от липса на медицински сестри сестри, но и от системно недофинансиране, ниско заплащане във всички сектори и неравномерно разпределение на здравните услуги на територията на страната", посочи депутатът от ПП-ДБ. Тя отбеляза още, че има проблеми, свързани с лошата материална база, с лошото оборудване, има занижен или липсващ контрол на държавата над разходите за здравеопазване. "В сектора има корупция и овладяване на почти всички ръководни постове в държавата, в резултат на което частни интереси се поставят над тези на пациентите. В това отиващо си Народно събрание имаме възможност да започнем да решаваме поне един от тези проблеми. Трябва да започнем отнякъде", отбеляза Бориславова.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС подчерта, че принципно подкрепят предложението, но и обърнаха внимание, че "за да не са демагози, трябва да се намери бюджет за изпълнение".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес