Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутат пита за връзвани и умирявани с електрошок психично болни

19 юли 2023, 18:13 часа • 1275 прочитания

Колко пациенти са били завързвани през последните 5 години и как се разпределят по държавни психиатрични болници? Има ли смъртни случаи по време на завързванията? В кои болници и спрямо колко пациети по колко пъти е прилагана електрошокова терапия през 2021 и 2022 г.? Какви гаранции са били предприети и има ли случаи с летален изход? - тези и още много други тежки въпроси е задала Стела Николова - народен представител от ПП-ДБ към министрите на здравеопазването и на правосъдието.

От отговора на здравния министър проф. Христо Хинков става ясно, че за последните пет години са връзвани 2832 психично болни пациенти. Най-често тази мярка е била предприемана в психиатричните болници в Раднево (646 пъти), в Царев брод (614 пъти), в „Св. Иван Рилски“ - Нови Искър (595 пъти).

Не са отчетени смъртни случаи при т. нар. „имобилизация“.

Прилагането на мерки за временно физическо ограничаване се извършва само като крайна мярка, за дас е предотврати непосредствена вреда за самите пациенти или за околните, е посочил министърът.

В момента по силата на съдебно решение в психиатрични болници са 148 души. Отделно от това 138 човека са въдворени в такива болници по силата на чл. 89 от Наказателния кодекс - извършили общественоопасно деяние в състояние на невменяемост или изпаднали в такова състояние преди постановяване на присъдата или през време на изтърпяване на наказанието. Още по темата: С коронавирус са над 50% от Дома за психично болни в Петково

Към месец края на месец юни 126 пациенти са поставени под запрещение с изразено съгласие на настойника, не на пациента.

В 2021-2022 г. спрямо шестима пациенти е прилагана електрошокова терапия, при които не са допуснати случаи с летален изход.

Общо 330 са смъртните случаи в последните пет години в психиатрични болници, като само на 31 от починалите е правена аутопсия. Разследвания не са извършвани.

Проблемът засяга и изпълнението на група осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека, наречени „група Станев“.

Министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов е отговорил, че контролът на изпълнението на групата Станев се осъществява от друг орган на Съвета на Европа - Комитета на министрите, който е сложил тази група в т.нар. „процедура на засилено наблюдение". Министерство на правосъдието координира този процес. Още: Сметната палата: Психично болните – изолирани в болници и дискриминирани от обществото

„Проблемите, които основно са от компетентността на Министерство на труда и социалната политика, стоят за разглеждане повече от 10 години от постановяване на първото решение. Напредъкът по изпълнението беше разгледан наскоро по време на 1459-то заседание на КМ в периода 7-9 март 2023 г. Според приетото решение в срок до м. 15 декември 2023 г. е необходимо българското правителство да представи актуализиран план за действие относно предприетите общи мерки по изпълнение на решенията на Съда. Министерство на правосъдието редовно предоставя информация, включително и за релевантната съдебна практика“, е допълнил правосъдният министър.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес