Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Шефкетова и екипът ѝ сбъднаха 10-годишната мечта за дете на семейство Сиракови

01 октомври 2024, 15:18 часа • 2677 прочитания

Сбъдването на мечтите понякога отнема повече време отколкото сме очаквали. Пътят може да е дълъг и труден, но важното е да не се отказваме и да вярваме. 10 години – толкова време продължава борбата на Ива и Кирил Сиракови за мечтаното дете.

Семейството разбира, че има трудности със зачеването след една година неуспешни опити. Оказва се, че и двете маточни тръби на Ива са запушени и се налага да бъдат премахнати оперативно. „Единственият ни шанс да имаме дете остана инвитро процедурата. Тогава започнахме опити, които продължиха 10 години. Преминахме през какви ли не изпитания“, разказа Ива.

Преди да се срещне с д-р Мефтуне Шефкетова и да дойде в Инвитро център Токуда, тя има осем неуспешни инвитро процедури. „Мечтата ни се сбъдна на деветия опит с д-р Шефкетова и нейния невероятен екип, благодарение на индивидуалния ѝ подход и това приятелско и топло отношение. Много хора са ме питали боли ли инвитро процедурата? Не, не боли, когато си в ръцете на професионалисти“, каза Ива. Тя признава, че е преминала през различни психически и физически изпитания. Подкрепата на съпруга ѝ, близките и приятелите ѝ ѝ вдъхва сили и надежда, за да продължи напред по пътя към мечтаното родителство.

Никога няма да забравя думите на ембриолога непосредствено преди да ми поставят ембриона. Той отвори прозорчето между лабораторията и манипулационната, подаде на д-р Шефкетова ембриона и в тишината чух изпълнената с увереност дума „Успех!“. Това е един много вълнуващ момент, в който почувствах, че процедурата ще бъде успешна и ще забременея“, сподели с вълнение Ива.

„Когато имаме пациенти, които идват в центъра след многократни неуспешни опити преди това, е от съществено значение да започнем от самото начало. Разглеждаме ги така, сякаш започват своя първи опит, за да не пропуснем някое изследване, което в забързаните предишни опити би могло да бъде пропуснато. С Ива проведохме изследвания, които са свързани както с имплантацията, така и с успешното износване на една нормална бременност. След това направихме допълнителни тестове и пристъпихме към новата процедура“, обясни д-р Шефкетова, ръководител на Инвитро център Токуда.

Бременността на Ива протича нормално, без физически неразположения. „Това са най хубавите девет месеца в живота ми, изпълнени с приятното очакване на първата среща с детето ми“, разказа Ива. Тя проследява бременността си и ражда при д-р Мирослава Апостолова от Клиниката по акушерство и гинекология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Ива пожела на всички двойки, които в момента се подлагат на инвитро процедури да не се отказват. „Винаги си струва, когато разбереш, че си бременна и гушнеш детето си. Всички трудности и изпитания се забравят. Подкрепяйте се, обичайте се и вярвайте в лекарите, защото те знаят какво правят“, каза Ива и сподели, че другата година ще се подложи на още една процедура, за да си имат още едно дете.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес