Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Числата не лъжат: Кардиологичната болница "Св. Екатерина" е в тежко финансово състояние

07 август 2024, 15:00 часа • 3678 прочитания

УМБАЛ „Света Екатерина“ в София, която специализира в сърдечносъдови заболявания, е в изключително тежко финансово състояние. Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, изпратен на депутата от ПП-ДБ Лена Бориславова.

Бившият началник на кабинета на Кирил Петков по време на мандата му като премиер попита Кондева на 19 юли какви са текущите загуби на дружеството за 2023 г. и какви са непокритите загуби от минали години. Бориславова попита и какви мерки е предприел здравният министър за преодоляване на лошото финансово състояние на водещата национална болница за кардиологични заболявания.

Тя отбеляза, че от ПП-ДБ разполагат с данни, че дружеството е декапитализирано – нещо, което Кондева потвърждава в отговора си с дата 2 август. Здравният министър твърди, че декапитализацията е повлияна и от отрицателните капиталови резерви, отчетени във връзка с апорт, осъществен през 2013 г.

Още: "Няма да има забавяне": Служебният здравен министър каза кога националната детска болница ще отвори врати

УМБАЛ „Света Екатерина“ е еднолично акционерно дружество, в което държавата притежава 100% от капитала, а правата ѝ се упражняват от министъра на здравеопазването. Болницата е държавно лечебно заведение – търговско дружество, по смисъла на Търговския закон и Закона за лечебните заведения, затова се управлява и представлява от ръководните си органи – съвет на директорите и изпълнителен директор (проф. д-р Димитър Петков).

Притеснителни числа

През финансовата 2023 г. лечебното заведение регистрира отрицателен текущ финансов резултат – загуба в размер на 6 759 000 лева, при отчетена текуща загуба от почти 4 млн. лв. за 2022 г.

Общо финансовият резултат към 31 декември 2023 г., отчитащ натрупаните загуби от минали отчетни периоди, е загуба в размер на 16 810 000 лева, става ясно от отговора на здравния министър.

Още: Историята на Мартин Кожуклиев - първият българин с две изкуствени сърца

Собственият капитал за 2023 г. е намален с малко над 6,7 млн. лв. до 61 423 000 лв. За сравнение, през 2022 г. това число е 68 191 000 лв. Записаният капитал през 2023 г. от 99 732 000 лв. е без промяна спрямо 2022 г. Дружеството е декапитализирано, пише Кондева.

Що се отнася до краткосрочните задължения към доставчици, те са в размер на 1,8 млн лв., което е увеличение със 107 хиляди лева спрямо 2022 г., т.е. с 6,3%. Както и за предходния отчетен период, и през 2023 г. липсват просрочени задължения на дружеството.

Повече приходи, но и още повече разходи

През 2023 г. се наблюдава общо увеличение на приходите, но и на разходите. Приходите на УМБАЛ „Света Екатерина“ за миналата година са 30 054 000 лева и са увеличени със 775 хиляди лева – т.е. с 2,26% спрямо тези за 2022 г. Основна заслуга за това имат приходите от услуги, които са повишени с около 1,2 млн. лв.

Още: Болница „Св. Екатерина“ ще носи името на проф. Чирков

Разходите за 2023 г. са 41 813 000 лв. – с близо 12 милиона повече от приходите. Те са се увеличили с 3,6 млн. лв. спрямо 2022 г., или 9,49%. Похарчените пари за материали са повишени с 802 хил. лв., тези за персонал – с 1,6 млн. лв., за външни услуги – със 147 хил. лв., за амортизации – 983 хил. лв.

Какви мерки предприема министърът?

Кондева отбелязва, че управлението на публичните предприятия от системата на Министерство на здравеопазването се осъществява в съответствие със Закона за публичните предприятия и съгласно него „органът, упражняващ правата на държавата, не се намесва в управлението или в текущата оперативна дейност“ на конкретното предприятие.

„Съветът на директорите не е освободен от отговорност за дейността си през 2023 г.“, добавя д-р Галя Кондева. До УМБАЛ „Света Екатерина“ е изпратено писмо с дата 3 юли 2024 г., с което на ръководството е указано да предприеме „конкретни действия за финансово стабилизиране на лечебното заведение, като бъдат разгледани различни варианти и взети всички възможни мерки за оптимизиране на дейността“.

Още: България изостава по брой на сърдечните трансплантации

При възможност, трябва да се редуцират разходите – чрез използване на „различни подходи за реализиране на планираните възможности с цел постигане на финансова устойчивост“.

Оптимистични новини от болницата

В Министерството на здравеопазването е постъпил отговор от болницата – в него се посочва, че дружеството отбелязва „устойчив тренд“ на намаляване на загубата през 2024 г. спрямо 2023 г. Говори се за липса на просрочени задължения и редовно покриване на текущите задължения към доставчици и персонал. Изпратена е и прогноза за финансовия резултат на дружеството за настоящата година. Посочено е разкриване на нови дейности по конкретни медицински специалности, а с цел запазване на финансовата дисциплина са предприети „рестриктивни мерки“ по съкращаване на разходите.

МЗ се стреми да води „балансирана политика“, която да гарантира стабилността на системата, уверява д-р Галя Кондева.

Още: Едва от 4 до 6 донори у нас са подходящи за сърдечна трансплантация

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес