Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България знае все повече за стволовите клетки

02 септември 2024, 09:00 часа • 836 прочитания

В разгара на лятото най-голямата българска лицензирана тъканна банка "Биорегенерация" предприе забележително пътуване из България с важна мисия - да повиши информираността за стволовите клетки в нашата страна. В рамките на инициативата, наречена "Bulgaria Stem Cells Tour July 2024" нашите специалисти организираха срещи с обществеността и медиците в различни български градове, за да предадат безценните си знания и опит за съхранението и приложенията на стволовите клетки, извлечени по време на раждане. Разбира се,  нашите приятели и партньори от Фондация „Искам бебе“ бяха наша подкрепа и спътници, както всяка година.

Защо стволовите клетки са важни?

Стволовите клетки, извлечени от кръв и тъкан от пъпна връв, са уникален биологичен материал, който може да бъде събран безопасно и безболезнено при раждането. Те притежават огромен потенциал за лечение на различни заболявания, включително някои видове рак, анемии, левкемии и имунни дефицити. Прилагат се успешно в регенеративната медицина и дават обещаващи резултати при провеждане на експериментални терапии на множествена склероза, състояния от аутистичния спектър и диабет. Съхранението на стволови клетки може да осигури ценна застраховка за бъдещето здраве на цялото семейство.

Обиколката: Информация и образование из цяла България

Красивата Варна беше начална точка на обиколката "Bulgaria Stem Cells Tour July 2024" за 2024 г. Там специалистите на биобанка „Биорегенерация“ се срещнаха с лекари, бъдещи и настоящи родители от морския град, като гостуваха на Медицински център за асистирана репродукция – Варна. Със съдействието на любезните домакини те имаха  възможност да раздадат информационни материали на всички посетители и да им разкажат повече за стволовите клетки.

Приморско беше следващата спирка от нашия морски тур. На 8 юли заедно с децата на „Биорегенерация“ запознахме жителите и гостите на града с темата за съхранението на стволови клетки и как този биологичен материал може да се окаже безценна възможност за спасяването на човешки живот. Изключително сме щастливи, че успяхме да привлечем вниманието и интереса към тези важни въпроси.

Първа среща в София

„Нов български университет“ беше първата локация в София, която се включи в информационната ни кампания. На 10 юли проведохме среща-разговор със студенти по психология  от България и САЩ във връзка със световната инициатива "Месец юли - месец за информираност за лечението със стволови клетки", под ръководството на доц. д-р Маргарита Станкова.

Плевен: Младежка ангажираност

На 16 юли обиколката започна в Плевен, където Мария Мусова, координатор на Фондация "Искам бебе", организира Информационен ден с подкрепата на местни младежки организации. Събитието привлече голям интерес, особено сред млади лекари от Медицинския университет в Плевен. Това взаимодействие постави основите за бъдещо сътрудничество, като осигури продължаващо образование по темата за стволовите клетки.

Кюстендил: Обучение на медицински специалисти

На 22 юли турът достигна Кюстендил, където се проведе среща с акушерки от Здравно-консултативния център по майчино и детско здраве към МБАЛ "Д-р Никола Василиев" АД. Акушерките проявиха изключителен интерес към процеса на вземане и съхранение на стволови клетки от пъпна връв. В резултат на този ентусиазъм, тъканна банка "Биорегенерация" пое ангажимент да организира обучение за медицинския персонал от АГ отделението, което ще подобри значително капацитета на болницата в тази област.

Перник: Достигане до бъдещи майки

Обиколката продължи в Перник на 26 юли, където се проведе информационен ден в рамките на Училището за бременни "Baby Love". Над 50 бъдещи майки, водени от акушерка Валентина Страхилова, имаха възможността да научат за ползите от лечението със стволови клетки от пъпна връв. Това събитие беше ключово за достигане директно до семейства, които обмислят съхранение на стволови клетки.

Ямбол: Личен опит и експертни съвети

На 29 юли "Bulgaria Stem Cells Tour July 2024" посети град Ямбол, където се проведе среща с акушер-гинекологът д-р Кети Паскалева и семейства, които вече са замразили стволови клетки. Тази среща предостави уникална възможност за обмяна на опит между експерти и родители, които вече са преминали през процеса на съхранение на стволови клетки.

София: Фокус върху репродуктивното здраве

Обиколката достигна кулминацията си на 31 юли в София, в Медицински център "Репробиомед". Тук се проведоха срещи с пациенти с репродуктивни проблеми и бременни жени. Събитието привлече впечатляващ набор от експерти, включително:

д-р Павлета Табакова, пионер в асистираната репродукция в България, д-р Георги Николов, ръководител на центъра и ембриолог, д-р Десислава Кипрова и д-р Тони Михаил Абуайта - специалисти по асистирана репродукция, д-р Боряна Бенбасат и екип от ембриолози.

Тази среща на умове създаде уникална платформа за обмен на знания и опит между специалисти и пациенти, като се фокусира върху връзката между репродуктивното здраве и потенциала на стволовите клетки.

Значението на информираността

Турът "Bulgaria Stem Cells Tour July 2024" подчерта колко важно е повишаването на информираността за стволовите клетки. Чрез директен контакт с обществеността и медицински специалисти, инициативата успя да:

1. Образова бъдещи родители за потенциала на стволовите клетки

2. Предостави на медицинските специалисти най-новата информация и техники

3. Създаде платформа за обмен на опит между експерти и родители

4. Насърчи дискусия за бъдещето на медицината и персонализираното здравеопазване

Третата и най-мащабна до момента обиколка на България, посветена на Месеца за повишаване на информираността за стволовите клетки, се оказа не просто информационна кампания, а истинско пътешествие на знанието. Тъканна банка "Биорегенерация" успя да създаде вълна от интерес и разбиране за потенциала на стволовите клетки, като достигна до сърцата и умовете на бъдещи родители и медицински специалисти в цялата страна.

За семействата, които обмислят съхранение на стволови клетки, тази обиколка предостави безценна възможност да получат информация от първа ръка, да зададат въпроси и да вземат информирани решения за бъдещето на своите деца.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес