Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП и "Атака" подкрепят връщането на пушенето, ГЕРБ и ДПС са против

12 декември 2013, 11:08 часа • 41632 прочитания
Реклама

Голяма крачка назад е връщането на тютюнопушенето, това дискредитира ценностите ни, заяви от парламентарната трибуна Тунчер Кърджалиев от ПГ на ДПС по време на дебата по повод промените в Закона за здравето на първо четене, които народните представители разглеждат днес, предаде БГНЕС.

Законопроектите

В двата внесени законопроекта - единият от "Атака" и единият от БСП се предлага да се разреши при различен режим пушенето в закрити помещения, но това да не важи за административни сгради, детски градини, училища, болници, театри и др. Най-общо казано изтъкнатите мотиви в законопроекта на "Атака" се казва, че заради забраната има съкратени 30 хил. души в ресторантьорския и хотелиерския бизнес, а в законопроекта на БСП, с основен двигател Спас Панчев, се изтъква, че хотелиерският бизнес е силно затруднен от забраната.

Проектът на БСП предвижда да се допуска цигарен дим в обособени самостоятелни помещения в заведенията за хранене и развлечения, а в игралните зали и в казината и заведенията с изцяло нощен режим на работа да се пуши свободно.

На стадионите и в специални стаи на летищата също ще може да се пуши, ако мярката бъде одобрена.

В същото време червената партия предлага забранителният режим да остане в обособените работни места, местата за настаняване, училищата, детските градини и ясли, интернет клубовете, кината, театрите, концертните зали, галериите, читалищата, библиотеките и др.

В проекта на Волен Сидеров от "Атака" стадионите не бяха включени сред местата, където се връща тютюнопушенето. Местата, в които то се допуска по изключение, са: залите за консумация в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, бистра, кафенета, кафе-аперитиви и барове, както и в самостоятелни помещения в сградите на летищата.

Според идеята на националистите местата, където ще се разрешават цигари, трябва да бъдат специално обозначени.

Когато залата в заведението за хранене и развлечение е с площ по-малка от 70 кв. м, собственикът има право да избере дали в цялото заведение няма да се допуска тютюнопушене или ще се допуска без обособяване на самостоятелни помещения - с ясно
обозначаване на заведението и при спазване на изискванията. В заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа се допуска тютюнопушене без да е необходимо да има самостоятелни помещения, но само ако заведенията работят и през деня към тях ще се прилагат общите разпоредби.

Дебатът

Тунчер Кърджалиев говори за егоистичните подбуди на засегнати от забраната политици, които искат пълен комфорт за пушачите. Моята позиция е - няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност и цената на човешкия живот, категоричен бе Кърджалиев. Към 2030 г. при пет от десет смъртни случаи причината ще е именно тютюнопушенето, цитира той прогнози на анализатори. А пасивният пушач също търпи поражения - установено е, че 89% от дима от цигарата не минава през филтъра, а е странична димна струя, която съдържа 50% повече амоняк, висок процент катрани, канцерогени и др. Непушачът е длъжен да поеме този дим, както и димът, който пушачът изпуска при пушене, коментира Кърджалиев. Бих запалил и аз цигара, но когато има присъствие на деца, бих се възпротивил, а ако са моите деца бих им забранил да влизат в такова помещение, посочи той. Според депутата промените в закона са злоупотреба с толерантността.

Ако всичко това е така, както казвате, половината от тази зала трябва да измрем в адски мъки, изрази несъгласие с позицията на Тунчер Кърджалиев депутатът от "Атака" Венцислав Лаков.

Всяка година българската държава дава около 73 млн. лева субсидия на тютюнопроизводителите и ако сте толкова прав защо да даваме тези субсидии, откажете се изцяло от тях, предложи той. Никой не говори за отпадане на забраната за тютюнопушене на работното място, в училищата и другаде. Като законодатели даваме варианти - едни заведения да са за пушачи, а други - за непушачи, на работното място да не пушим, но когато искаме да се забавляваме да можем да си го позволим, смята Лаков.

Имахте много доводи, които, ако не са неверни, са спекулативни, обърна се Антон Кутев към Тунчер Кърджалиев от ДПС, който яростно се възпротиви на промените. Не ресторантьорите са проблем, те не влошават живота на хората, не спекулирайте с това, призова го депутатът.

След време съм сигурен, че тютюнопушенето ще бъде инкриминирано в световен мащаб, отговори им Кърджалиев. Според него субсидиите за тютюнопроизводителите нямат отношение към проблема с тютюнопушенето. Не подменяме темата - в малките градове като въведем този режим смятате ли, че ще има заведение от 70 кв.м., което ще бъде за непушачите, запита той.

Либерализацията на пълната забрана за тютюнопушене е крачка назад, а позицията на нашата ПГ е известна, заяви и депутатът от ГЕРБ Стефани Михайлова. Твърди се, че пълната забрана вреди на ресторантьорския бизнес, но няма твърди аргументи за това, продължи тя. Според Михайлова в дългосрочен план забраната няма негативно отражение върху бизнеса. Целта на забраната е осигуряване на среда без тютюнев дим и опазване на здравето на клиентите на заведенията. Ще бъде престъпление сега да се връщаме назад, а ако отменим тези разпоредби в закона създаваме лоша практика като законодатели. Либерализацията ще нанесе непоправими щети, защото обществото няма да погледне сериозно на това, добави тя. 73 000 души се включиха в Интернет в петицията "Не на тютюневия дим", а повече от половината българи са "за" продължаване на забраната за пушене, смята Михайлова. Ползите за здравето от забраната имат много по-голям ефект от частичната й отмяна, посочи Михайлова.

Това е тема, по която разделяме българските граждани, но има ли алтернатива човешкото здраве, зададе серия от въпроси Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Всяка година в България заболяват от рак на белия дроб около 4000 души, тяхната продължителност на живот е не повече от 8 месеца, а стойността на лечението им е между 4000 и 8000 евра, уточни депутатът. Но по-страшното е, че тези хора умират в адски мъки, а по-голямо число хора заболяват вследствие на тютюнопушенето от т.нар. белодробна болест ХОББ, продължи Иванов. Масово са разпространени други дихателни болести и алергии при пасивните пушачи, добави той.

Дебатът продължава след 11:30. По принцип е възможно двете четения на законопроектите да минат още днес и да има решение за забраната преди Нова година, но това е малко вероятно да се случи в един ден предвид разделението на силите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес