Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болните от Ковид не могат да гласуват на местните избори

27 октомври 2023, 08:23 часа • 4814 прочитания

Да, болните от Ковид няма да могат да гласуват на местните избори. Това потвърди здравният министър проф. Христо Хинков.

Защо не може болните от Ковид да гласуват?

Причината е, че в момента в България такъв е законът. Ако си се тествал в лаборатория и тестът ти е положителен тоест вписан си в системата като доказано заразен и болен от Ковид, подлежиш на задължителна карантина. Докато си в карантина, не можеш да излизаш навън. За момента карантината на болни от Ковид е 7 дни, а за контактните лица - 5 дни. Имаше обсъждания карантината за болни също да бъде намалена на 5 дни - такъв пример има в западни държави.

Вече има внесен проект ковид карантината въобще да отпадне, защото има ниска заболеваемост и СЗО вече отмени нивото "пандемия" за болестта: Проект: Край на карантината за болни от COVID-19

Дали е така - с настъпването на есента вече имаше немалко коментари за повишена заболеваемост, включително и чуденки дали "пак няма да ни затварят", вероятно след изборите, защото особено в детски градини и училища има ръст на заболеваемостта. Наложи се изрично премиерът Николай Денков да отрича: Връщат ли се мерките срещу COVID-19? Премиерът отговори (ВИДЕО)

Пред БНТ проф. Хинков потвърди казаното от говорителя на ЦИК Росица Матева - такъв е законът сега, нищо не можем да направим.

Нови данни подсказват: Болен ли си от Ковид, карантина поне 8 дни

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес