Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болничен шеф и подчинени разпределяли служебни пари под масата

25 юни 2024, 15:00 часа • 1936 прочитания

Бившият директор на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков – Раднево“ (на 61 г.), 39-годишният главен счетоводител, специалистът „Човешки ресурси“ (40 г.) и 31-годишен шофьор от болницата се сдобиха с обвинителен акт за длъжностно присвояване на 76 324 лева, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Престъплението е било извършено в периода от началото на април 2018 г. до 11 ноември 2019 г.

Непълнолетни участваха в кражба на телефонни кабели в Сливен

Пари за неизвършени дейности

Обвиняемите работили в лечебното заведение по трудови договори. В посочения период от време били съставени редица граждански договори с „възложител“ – МБАЛ, по които „изпълнителят“ не е извършвал посочените в договорите дейности, но във всички случаи е било извършвано плащане по тях. Тоест - схема за присвояване на пари.

Предложението да бъдат съставени такива договори било направено от д-р Майя Конова в качеството ѝ на управител на лечебното заведение. Така сумите, представляващи възнаграждение по договорите, трябвало да бъдат получени от обвиняемите. Посочените в тях дейности реално не са били извършвани.

Пловдивчанин хвърли камък по автобус на градския транспорт

Какви са договорите?

В една част от договорите възложител била д-р Конова, като управител на МБАЛ, а изпълнител - или тя, в качеството ѝ на лекар, или някой от другите обвиняеми лица.

В част от договорите като получатели на сумите били посочвани други лица, които обвиняемите познавали по друг повод и разполагали с данните от личните им карти.

Брендо иска да излежи всичките си присъди у нас

Подписите на „получател“ били имитирани от някой от обвиняемите - пак от снимки на личните карти на някои от лицата, посочени като получатели. Паричните суми по договорите не били изплащани по банков път, а са получавани от обвиняемите лично.

Районният съд в Раднево е насрочил разпоредително заседание по делото през месец септември 2024 г. Парите, предмет на длъжностното присвояване, до момента не са възстановени.

Старт на делото за прегазените полицаи в Бургас: Ще се търсят всички мигранти от автобуса убиец

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес