Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Бактерията човекоядец" като холерата: Заразяване, симптоми и лечение

23 октомври 2024, 08:00 часа • 1647 прочитания

"Бактерията човекоядец" причинява заболяване, което е характерно за август и септември месец и е сходна с холерата. Със застудяването многократно ще се намали рискът за заразяване с бактерията. Диагнозата не е тежка, но трябва рано да се направи. Това заяви пред bTV директорът на Националния център по зарази и паразитни болести проф. Ива Христова. 

Още: В болница в Бургас спасиха жена от "бактерията човекоядец" (ВИДЕО)

Симптоми и лечение

Проф. Христова обясни, че бактерията е рядка, но не чак толкова, а по-скоро заболяването е рядко и не е единственото за страната ни. Бактерията е вибрион (род бактерии), като заразяването може да стане през устата чрез морски храни или през рана, с навлизане в кръвта. "Бактерията човекоядец" се развива доста бързо, като буквално за часове навлиза в организма на човек и вследствие на възпалението се образуват и тромби, посочи тя.

Заболяването не се предава от човек на човек и се лекува с антибиотици - много рано и бързо трябва да се започне лечението.

"Времето вече е хладно и повече случаи на бактерията-човекоядец няма да има", очаква проф. Ива Христова.

Проф. Ива Христова посочи, че грип в България все още не е доказано да има с лабораторни проби, като се очаква след повече от месец това да стане.

Oще: Над два пъти са се увеличили случаите на COVID-19 за седмица в страната

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес