Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Симидчиев: Здравна комисия не бави законопроекта срещу райския газ

13 август 2024, 09:05 часа • 866 прочитания

Здравната комисия не може да бъде обвинена в забавяне на законопроекта срещу райския газ. Това каза председателят на здравна комисия и депутат от ПП-ДБ в 50-ото Народно събрание д-р Александър Симидчиев в сутрешния блок на бТВ.

"Ние сме направили абсолютния максимум, който може да бъде направен", подчерта Симидчиев. 

Какви са стъпките за ограничаване на райския газ?

Симидчиев коментира какво може да се направи, ако не се намали употребата на райския газ със забраната за продажбата му на физически лица. По думите му има поне още две стъпки. "Едната е криминализиране на деянието и четвъртата да  бъде направено така, че съответният продукт да може да се контролира, както други акцизни стоки", добави Симидчиев. 

Депутатът от ПП-ДБ отбеляза, че употребата на райския газ довежда до еуфория и на намаляване на когнитивните способности.ОЩЕ: Парламентът забранява свободната продажба на райски газ

Трябва ли Галя Кондева да остане здравен министър? 

Проф. Симидчиев не отговори пряко на въпроса, но заговори за устойчивост в здравеопазването и призна, че е работил добре с нея. 

"При всички положения има нужда да имаме много по-дългосрочна визия за здравеопазването. Въпросът е професионализмът да е на първо място и да можем да търсим устойчивост. Засега няма много такива изгледи", добави Симидчиев. 

Детската болница

Симидчиев коментира, че действието за детската болница е постъпателно, независимо от това, че се сменят правителствата. Той обърна внимание и на анализа на Европейската инвестиционна банка как да изглежда детската болница. "Проблемът е, че, ако искаме да имаме нова, различна, много по-добре работеща болница, не можем да правим това, което винаги сме правили досега. Независимо, че той съдържа препоръки, които са непознати и различни, някои от тях дори са извън регулаторната рамка, която имаме - трябва да се замислим", смята Симидчиев. ОЩЕ: "Няма да има забавяне": Служебният здравен министър каза кога националната детска болница ще отвори врати

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес