Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Академик Петрунов: Няма 100% доказателство за имунитет срещу COVID-19, ще живем дълго под някаква карантина

27 април 2020, 08:10 часа • 3181 прочитания

За съжаление не може да се каже категорично, че сме защитени от COVID-19, ако сме преболедували и имаме антитела имуноглобалин G. Провеждат се много проучвания в целия свят – ако се окаже, че антителата не са ефективни, ще трябва да се мислят нови методи – например изкуствено създадени антитела. Това каза имунологът и алеголог академик Богдан Петрунов, който е носител на наградата "Лекар на годината".

Още няма 100% сигурен тест за установяване на коронавируса, дори PCR теста, добави Петрунов пред Нова телевизия.

Мисля, че трябва да свикнем да живеем с условията на карантина – може би не така строга. Може да има втора вълна, трета вълна – това, което има като опит от предишни епидемии, коментира академик Петрунов. И предупреди, че трябва да сме много отговорни – половината от хората не носят маски и или ги носят като папионки, под брадата, което е абсурдно. Но той не вижда грешка в отпускането на мерките – трябва обаче да има високо съзнание, да пазим себе си и околните. Петрунов заяви, че следва действията да са много по-гъвкави - да се променят бързо мерките при промяна на ситуацията.

Академикът каза и, че не вярва да бъде разработена ефективна ваксина срещу COVID-19 в срок от поне две години.

Ученият обърна внимание и на вече казаното от много специалисти – че устойчивостта срещу COVID-19 зависи и от гените, затова и може имунната система на хора със силен имунитет да реагира твърде силно и да стане т.нар. цитокинова буря.

Още: "Южнокорейски експерт: Реинфекция с COVID-19 изглежда най-малко възможен вариант"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес