Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 28 септември: Лекар: През есента всеки ден приемайте тези 5 витамина

28 септември 2024, 13:06 часа

Руският лекар д-р Елена Соломатина изброи витамините, които трябва да се приемат през есента. Те включват вит. С, В6, Д, В12 и Е. 

Най-важните витамини през есента 

Вит. С - той ще помогне за укрепване на кръвоносните съдове, стабилизиране на клетъчните мембрани по време на студено време, повишаване на имунния отговор, защита от инфекции и подобряване на емоционалното състояние.

Лекар: В тази ядка има най-много витамини

Без витамин С е невъзможно изграждането на клетки и органи, функционирането на имунната система и изобщо съществуването на живот. Вит. С е водоразтворимо органично биологично активно съединение, което е мощен антиоксидант. Укрепва имунната система на човека, предпазва го от бактерии и вируси, регулира обмяната на веществата, влияе върху синтеза на хормони, регулира хемопоезата и контролира капилярната пропускливост, ускорява регенерацията на рани, участва в синтеза на колаген, който е необходим за растежа на тъканните клетки , хрущялно и костно тяло, възстановява екзокринната функция на панкреаса и щитовидната жлеза, подобрява жлъчната секреция и има антиатеросклеротичен ефект.

Аскорбиновата киселина участва в защитата на организма от негативните ефекти на стреса. Неговото необходимо съдържание повишава устойчивостта на други витамини - Е, А и съединенията от група В, освен това витамин С предпазва от заболявания. 

Вит. B6 - той отговаря за поддържането на активността на имунните Т-клетки и укрепването на нервната система. Този витамин е отлична защита в периода на настинки.

Вит. Д - той е особено важен през есенно-зимния период, тъй като слънцето изгрява по-късно, залязва по-рано. Този витамин ще попречи наруши обмена на фосфор и калций в организма, да подобри работата на щитовидната жлеза и да стабилизира кръвното налягане и сърдечния ритъм.

След ползите от вит. Д са:

  • Намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания.
  • Намалява риска от грип, ARVI, множествена склероза, диабет и възпалителни заболявания.
  • Участва в метаболитните процеси.
  • Укрепва имунната система.
  • Нормализира дейността на централната нервна система.

Основната функция на витамина е поддържането на скелетната система на тялото (серумните нива на фосфор и калций). Човешките кости растат благодарение на тези минерали. С тяхно участие се извършва минерализация на костната тъкан.

Също толкова важна роля на вит. Д се счита за влиянието му върху настроението. Доказано е, че намалява симптомите на депресия. След курс на витаминна терапия пациентите с депресия се чувстват по-добре. Изследванията показват, че дефицитът на вит. Д е по-често срещан при хора, които страдат от депресия и тревожност.

Вит. B12 - той отговаря за образуването на кръвни клетки, подобрява паметта, нормализира нивата на холестерола и спомага за усвояването на вит. D.

Вит. Е - той ще помогне за защита на кожата при променящи се метеорологични условия, а също така ще поддържа здравето на репродуктивната система и ще нормализира функцията на черния дроб, отбелязва лекарят.

Здравен съвет за деня, 19 септември: Лекар: Яжте ги всеки ден, тези храни заместват витамините от аптеката

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес