Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вместо месо: Яжте това в жегата

01 август 2024, 14:36 часа

В горещо време много хора чувстват ниска енергия, загуба на апетит и апатия. В същото време възрастните често предпочитат да ядат риба вместо месо. И това не е случайно.

Защо трябва да се яде риба вместо месо в жегата? 

Първо, рибата съдържа по-малко мазнини, които са трудни за смилане , отколкото месото, споед изданието The Health Site. Мазнините са един от основните източници на енергия за нашето тяло, но при високи температури могат да причинят дискомфорт и дори болка в коремната област.

Съвет от лекар: Тези хора НЕ трябва да ядат червено месо

Второ, рибата съдържа големи количества здравословни омега-3 мастни киселини. Тези киселини помагат за понижаване на холестерола в кръвта и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това спомагат за подобряване на мозъчната функция и укрепват имунната система.

Трето, рибата съдържа по-малко калории от месото. Това е особено важно за тези, които следят теглото си или искат да отслабнат.

Четвърто, рибата - както морската, така и речната - се усвоява по-лесно от организма. Това означава, че не предизвиква усещане за тежест и дискомфорт в стомаха, както може да се случи след консумация на месо. Учените са установили още, че обитателите на моретата и реките съдържат по-малко токсини и вредни вещества от месото.

Пето, рибата е по-екологичен продукт. Рибата се размножава в естествени условия, без използването на хормони и антибиотици, които могат да бъдат опасни за здравето. Разбира се, струва си да се има предвид, че тази точка се отнася само за риба, уловена в природата - от морски или речен риболов.

Полезни свойства на рибата

Препоръчва се да ядете риба поне два пъти седмично. Съдържа почти всичко полезно за тялото, мозъка, сърцето и ставите. Омега-3 мастните киселини подобряват паметта и вниманието, а в комбинация със селен, витамини D и група В подобряват работата на централната нервна система. В същото време калият, в комбинация с омега-3, регулира кръвното налягане и спомага за отпускането на гладката мускулна тъкан на кръвоносните съдове. В допълнение, полезните вещества, съдържащи се в рибата, могат да спрат стареенето на клетките, да стимулират репродуктивната функция и да намалят нивата на холестерола.

Червената риба се счита за най-полезна. Предимството на тази риба е, че е богата на полиненаситени мазнини. Липидите се разграждат бързо, така че няма да навредят на тези, които се опитват да се отърват от излишните килограми. Приемът на Омега-3 мастни киселини в организма е жизненоважен, тъй като някои от тях не се синтезират самостоятелно. Тези елементи имат следните предимства:

  • имат благоприятен ефект върху функционирането на нервната система - релаксират, подобряват паметта и вниманието;
  • подпомагат борбата с възпаленията – гастрит, кожни обриви, артрит, ревматизъм и др.;
  • осигурява профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата система - разрежда кръвта, което позволява по-добро снабдяване на вътрешните органи с кислород;
  • насърчават отстраняването на холестерола, помагат да се избегне запушването на кръвоносните съдове;
  • осигуряват профилактика на захарен диабет - нормализират въглехидратната обмяна и нивата на инсулина;
  • подобряват състоянието на кожата, косата, ноктите.

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес