Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Яжте 4 порции от тези зеленчуци на ден, за да свалите кръвното

30 септември 2024, 11:06 часа

Правилното хранене може да поправи много щети на тялото и да намали високото кръвно налягане, преди да стане твърде високо. Някои видове зеленчуци ще ви помогнат за целта. Medical News Today пише за резултатите от проучване по темата. 

Високото кръвно налягане може да се понижи чрез диета, богата на растителни храни - предимно зеленчуци и плодове - и ограничаване на животински продукти и прием на натрий и сол. Поддържането на кръвното налягане в нормални граници помага за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и техните фатални усложнения.

Какви зеленчуци намаляват кръвното налягане?

За да разберат кои зеленчуци понижават кръвното налягане, учени от Австралия са изследвали ефекта от диета, обогатена с тях, върху група възрастни с високо кръвно налягане. Те ядат четири порции на ден кръстоцветни зеленчуци, за които е установено, че понижават систолното кръвно налягане.

Лекар: Яжте го всеки ден, този сезонен зеленчук регулира кръвното и предпазва мозъка, здравен съвет за деня, 27 септември 

Проучването, описано в BMC Medicine, оценява ефектите на кръстоцветните зеленчуци в сравнение със същата порция кореноплодни зеленчуци и тикви (картофи, сладки картофи и моркови). В изследването са участвали хора на възраст 56-72 години с леко или умерено повишение на кръвното налягане - систолно 120-160 mmHg (средно 135,9 mm Hg) и диастолно до 100 mmHg (76,4 mmHg).

"Яденето на 4 порции кръстоцветни зеленчуци на ден само за 2 седмици помогна за намаляване на дневното систолично кръвно налягане, измерено в горната част на ръката по време на 24-часово проучване със средно 2,5 mmHg. Имаше и значително понижение на нивата на триглицеридите в кръвта. Освен това участниците и в двете групи са загубили малко тегло, което също е важна част от контролирането на хипертонията", споделят учените.

Изчислено е, че това намаление може да доведе до 5% намаление на риска от сериозни сърдечни заболявания като инфаркт и инсулт. И все пак това не са единствените зеленчуци или храни, които понижават кръвното налягане. Такива доказани ефекти имат доматите и чесънът.

Как да ядем кръстоцветни зеленчуци при хипертония?

Кръстоцветните зеленчуци включват използваните в изследването:

  • зеле
  • броколи и карфиол
  • брюкселско зеле
  • ряпа
  • репички
  • кресон и рутабага.

Общата порция, включена в изследването, е само 300 грама. Това е половин средно голям карфиол, около дузина брюкселско зеле, парче зеле или няколко големи листа от зеле. Най-добре е да са различни зеленчуци през деня, също и в комбинация.

Можете да ги ядете всеки ден, както са правили участниците по време на изследването – като супи за обяд и вечеря. Въпреки това от тези зеленчуци може да приготвите различни видове ястия от тях по различни начини.

Може да се консумират печени на скара, да се задушат в тиган или да се приготвят на пара и да се ядат със сос. Ако зеленчуците са варени във вода, не я изхвърляйте, консумирайте и нея, съветват още учените, цитирани от изданието.

Лекар: Този евтин зеленчук чисти черния дроб и сваля кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес