Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази храна топи мазнините в корема, полезна е дори за хората с гастрит

21 септември 2024, 13:29 часа

Един от най-полезните и достъпни продукти за стомашно-чревния тракт и загуба на тегло е тиквата. Фибрите в състава на тази храна помагат за подобряване на чревната функция, спомагайки за увеличаване на броя на полезните бактерии. Продуктът също така подобрява чревната подвижност, отбелязва гастроентерологът Олга Помоинецкая.

Ползи от тиквата

„Тиквата съдържа голямо количество витамини (А, С и Е). Витамин А помага за поддържането на здравето на лигавиците на стомаха и червата“, споделя гастроентерологът, като обяснява, че бета-каротинът в тиквата играе голяма роля в това отношение.

Лекар: Спрете да ядете тази храна и само след 14 дни ще имате плосък корем

Също така е с високо съдържание на антиоксиданти, които работят за намаляване на възпалението (което е ефективно в борбата със стареенето и увреждането на клетките) и е с ниско съдържание на мазнини и захар.

„Това прави тиквата отличен продукт за тези, които следят теглото си“, подчертава д-р Олга Помоинецкая.

По думите й продуктът е подходящ за хора с гастрит и други храносмилателни проблеми.

„Защото тиквата е лесна за храносмилане“, добавя лекарят.

На базата на тиква можете да приготвите леки крем супи (ястието може да се разнообрази с протеини, например, като добавите ситно нарязани скариди или пиле), палачинки, пай с фурми и орехи. По желание можете дори да направите бонбони от печена тиква, като залеете десерта с черен шоколад.

Тиквата, както всички плодове и зеленчуци, съдържа фибри, които спомагат за правилното храносмилане.

"Научните изследвания показват, че в същото време диетичните фибри могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта. Факт е, че фибрите се свързват с холестерола от храната и предотвратяват усвояването му. Това свойство може да се използва за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и при изготвяне на диети за хора, страдащи от тях. Тиквата също съдържа калий: съдържа 340 mg на порция, което е 13,6% от дневната норма. Този минерал може да помогне за намаляване на риска от инфаркти и инсулти чрез понижаване на кръвното налягане, което е особено важно за хора с хронична хипертония", казва специалистът.

Тиквата е полезна и за тези, които страдат от диабет: диетичните фибри и бета-каротинът предотвратяват скокове в нивата на кръвната захар.

"Медицински изследвания също показват, че хранителните вещества, съдържащи се в тиквата, могат да помогнат в борбата с някои видове рак (например рак на стомаха, панкреаса, гърлото, гърдата). Каротеноидите и други вещества, които действат като антиоксиданти, се борят със свободните радикали, което може да намали скоростта на образуване на ракови клетки", допълва още лекарят.

"Дори най-здравословните храни не могат да се разглеждат като средство за лечение, те само доставят на организма необходимите хранителни вещества. За да предотвратите заболявания, трябва да водите здравословен начин на живот, да се храните разнообразно и балансирано. И ако имате здравословни проблеми, трябва да се консултирате с лекар", казва специалистът.

Диетолози: Това са най-вредните храни за закуска

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес