Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново проучване: Как витамините влияят на продължителността на живота

01 юли 2024, 13:03 часа

Мащабно проучване, проведено от американски учени, оцени ефекта от редовната консумация на мултивитаминни комплекси върху продължителността на живота. Учените анализираха данни от близо 400 000 американци, за да разберат дали подобни добавки помагат за намаляване на риска от смърт.

Реклама

Важността на този проблем е, че един на всеки трима възрастни в Съединените щати редовно приема мултивитамини, въпреки липсата на ясни доказателства за тяхната ефективност при предотвратяване на заболявания.

Ново изследване за ползите от витамините

Проучването, проведено от Националния здравен институт на САЩ , включва 390 124 участници. Те бяха попитани за честотата на приема на витамини и други добавки. Контролната група включва хора, които не използват такива лекарства.

Дефицит на витамини - кои симптоми го издават

Изследователите също така взеха предвид редица фактори, които биха могли да повлияят на резултатите: пол, възраст, етническа принадлежност, ниво на образование, лоши навици, индекс на телесна маса, семейно положение, ниво на физическа активност, диета и фамилна история на рак. Участниците са били наблюдавани от 1990 до 2020 г.

През периода на наблюдение са починали 164 762 души, като причините за смъртта са рак, сърдечни и мозъчно-съдови заболявания. Използвайки модела на пропорционалните рискове на Кокс, изследователите оценяват връзката между приема на мултивитамини и риска от смърт през различни периоди от време.

Приемът на мултивитамини увеличава риска от смърт

Анализът показва, че жените с висше образование са по-склонни да приемат ежедневно мултивитамини. Той също така установи, че хората, приемащи добавките, имат средно по-нисък индекс на телесна маса и по-балансирана диета. Етническата принадлежност и фамилната анамнеза за рак не са повлияли на резултатите.

Според обобщения анализ, участниците, които редовно приемат мултивитаминови добавки, показват малко по-висок риск от смърт в сравнение с тези, които не ги приемат, с относителен риск от 1,04 (4%), но тази цифра е близо до 1,0 при изследване на смъртност от всички причини, сърдечни заболявания, рак и цереброваскуларни заболявания.

Учените също установиха, че връзката между приема на мултивитамини и риска от смърт е по-висока сред хората на възраст под 55 години, пушачите и тези с нормален индекс на телесна маса.

В заключение, кохортното проучване установи, че редовният прием на мултивитамини не е свързан с намален риск от смърт. За разлика от това, употребата на такива лекарства е свързана с малко увеличение от 4% на вероятността от смърт.

Това проучване е още едно важно потвърждение, че почти всички хора не се нуждаят от хранителни добавки. И е по-добре да получавате витамини от храната, а не от хранителни добавки.

По кое време на деня е най-добре да се пият витамини?

Важно: Този материал е само за обща информация и не трябва да се използва като основа за диагноза или медицински заключения. Той не може да се използва като заместител на балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес