Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората над 60 години ТРЯБВА да спазват тези 7 правила за хранене

04 август 2024, 00:11 часа

Продължителността на живота и благосъстоянието в зряла възраст зависи от много критерии, включително генетика, медицинска история и наличието на лоши навици. Един от ключовите фактори е правилното хранене.

7 правила за хранене след 60 години

Диетологът и уелнес експерт д-р Ема Гудман-Хорн сподели няколко съвета как и какво да ядете, за да живеете по-дълго и да предотвратите изтощението на тялото си след 60. Според нея всички хора над 60 години трябва да се придържат към следините 7 правила за хранене:

  • Избягване на преработените храни
  • Увеличаване приеама на фибри
  • Добавяне на подправки към диетата
  • Приемане на достатъчно калций
  • Консумация на плодове и зеленчуци с кората
  • Избягване на солени храни
  • Приемане на достатъчно калории

Коя е любимата храна на нашия черен дроб

Преработените храни включват бързо хранене, замразени полуфабрикати, колбаси, сладкиши и други високо преработени продукти.

„Въпреки че има готови ястия, те са силно обработени и съдържат изкуствени аромати, оцветители и сгъстители“, казва д-р Ема Гудман-Хорн пред Express.co.uk.

В същото време в преработените храни има много малко хранителни вещества и тялото ни (особено в зряла възраст) жизнено се нуждае от витамини, микроелементи и други полезни компоненти, които трябва да идват от храната.

Д-р Гудман-Хорн съветва да добавите повече пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и сушени плодове към вашата диета. Тези храни подобряват храносмилането и намаляват риска от диабет.

"В същото време, ако преди това сте яли малко фибри, трябва да ги въведете в менюто постепенно, като слушате тялото си. Също така е важно да пиете достатъчно вода, за да могат фибрите да се усвояват по-лесно", казва експертът. 

Подправките не само подобряват вкуса на ястията, но и имат положителен ефект върху здравето.

„Куркумата засилва имунната функция и намалява възпалението на ставите, докато джинджифилът лекува лошо храносмилане“, отбелязва диетологът. 

Калцият е основен компонент на здравите кости, чието състояние, за съжаление, се влошава с възрастта. Експертът препоръчва набавянето на калций от млечни продукти, яйца, ядки и морски дарове. 

„По-голямата част от ползите се намират в корите на много плодове и зеленчуци. Например обелките на картофите съдържат 12 пъти повече антиоксиданти от месестата част. Също така е отличен източник на калий и магнезий“, казва експертът по хранене. Така че, ако е възможно, не премахвайте корите на плодовете, които ядете. 

Д-р Гудман-Хорн предупреждава, че твърде много сол в диетата може да доведе до хипертония (която мнозина вече изпитват на четиридесет години). Експертът съветва да проверявате етикетите на храните за съдържание на натрий и да не поставяте солница на масата за вечеря, „за да избегнете изкушението“. 

"Много хора намаляват дневния си прием на калории в опит да отслабнат по-бързо, но мускулната маса също изчезва заедно с мастния слой. И трябва да се запази до зряла възраст, за да осигури опора за костите и ставите. Затова се опитайте да изчислите правилно дневното количество калории, от което се нуждаете (като вземете предвид възрастта, физическата активност и други фактори) и се придържайте към него, без да се изкушавате да създадете значителен дефицит", казва специалистът.

Кои храни помагат за справянето с високия холестерол?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес