Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни ни вдигат ниското кръвно в жегите и се препоръчва да ги консумираме?

26 юли 2024, 10:11 часа

Горещото време влияе на цялостното ни здравословно състояние и самочувствие. Рекордните температури, на които ставаме свидетели през последните години, увеличават риска от сериозни здравословни проблеми, свързани с горещото време.

Възможни са стомашно-чревни неразположения, световъртеж, гадене, загуба на съзнание, обезводняване, главоболие, топлинен и слънчев удар, сънливост, изтощение, умора и други неприятни сигнали, чрез които тялото ни крещи, че има нужда от разхлаждане. Някои от тези симптоми са резултат от рязко или трайно понижаване на кръвното налягане под допустимите стойности и показатели, който спад се дължи на горещото време.

Защо жегите водят до спад на кръвното налягане?

Високите температури причиняват разширяване на кръвоносните съдове, при което се наблюдава по-ниско кръвно налягане и по-усилена работа на сърцето, за да тласка кръвта в тялото. Натоварването на сърцето в жегите не е безопасно, а поражда риск от сърдечни заболявания и дори сърдечен удар. Ниското кръвно може да бъде опасно и по ред други причини – води до причерняване през очите, световъртеж, прилошаване, резултатът от които може да бъде и загуба на съзнание.

Ето от кои храни имаме нужда при ниско кръвно налягане

Макар да не е опасен сам по себе си този припадък, той поражда риск от счупване на крайници, удар в главата или други наранявания от самото падане. Тези рискове, съчетани с лошото самочувствие, породено от ниското кръвно налягане, правят въпроса как да повишим показателя на апарата за кръвно в горещото време, без да посягаме към медикаменти или да прекаляваме с кофеина. Оказва се, че начинът на хранене и изборът на определени храни, могат да помогнат да поддържаме кръвното си в нормални граници. Ниското кръвно в жегите може да бъде преодоляно и  помощта на храната. Какво да ядем, за да не страдаме от ниското кръвно в жегите?

Храни, които повишават кръвното налягане

Високите градуси неминуемо причиняват изпотяване. Обилното потене води до загуба не просто на течности, но и на електролити, при което се получава вреден за здравето дисбаланс. Приемът на повече течности в жегите, сред които водещо място трябва да отделим на водата, определено помага да чувстваме по-добре, но далеч не е достатъчен, за да компенсираме изпотяването. Нужни са електролити. Не е случайно, че се препоръчва консумация на солен айран в горещите летни дни.

Заедно с подходящите течности в адекватни количества важно е да поставим на масата и правилните храни, с които ниското кръвно в жегите да не ни притеснява. Сред храните, които повишават кръвното налягане и се препоръчват през лятото, са:

-          Солени храни

Без значение дали са с добавена сол, или са естествено солени, тези храни повишават кръвното налягане, поради което са забранени за хипертоници, но са препоръчвани на хипотониците и на страдащите от спадане на кръвното налягане в горещото време. Консервираните храни са изключително богати на сол, добре е да бъдат част от менюто на хипотониците в жегата.

Кои храни и напитки ще ви помогнат при ниско кръвно

-          Храни, богати на витамин B-12

Дефицитът на този витамин може да доведе до анемия, причиняваща ниско кръвно налягане и умора. Ценен източник на този витамин са яйцата, месото, обогатените зърнени храни.

-          Храни богати на фолат

Причината е сходна с тази, поради което следва да се консумират храни, богати на витамин В12.

-          Кофеин

Кафето, колата, черният чай могат временно да повишат кръвното налягане чрез стимулиране на сърдечно-съдовата система и ускоряване на сърдечната честота. С тях обаче не трябва да се прекалява, защото във високи дози кофеинът има неблагоприятно въздействие върху здравето.

Внимание – жегата убива

Изследвания на връзката между жегата и смъртните случаи в Англия красноречиво сочат, че високите температури отнемат живот – има около 2000 смъртни случая, причинени от високи температури в Англия, всяка година.

Проучванията по темата показват и че смъртността нараства в началото на всяка гореща вълна и в началото на лятото, като вероятно това се случва, защото тялото не се е приспособило. В разгара на лятото хората са свикнали да се пазят от жегите, поради което и смъртността намалява въпреки рекордните горещини.

За да се предпазите не излизайте в най-горещите часове от деня, носете свободни дрехи от естествена материя в светли цветове, консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци, пийте адекватни количества вода и се пазете от слънцето.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес