Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Какъв трябва да е нормалният пулс на здрав възрастен и дете

26 август 2024, 06:00 часа

При здрави възрастни нормалната сърдечна честота е между 60 и 80 удара в минута и може да достигне 100, което се счита за горна граница на нормата.

Много хора често броят ударите на сърцето си, а в тази модерна епоха има и мобилни приложения, които измерват ударите чрез пръстови отпечатъци . Не всеки обаче знае каква е нормалната стойност, тъй като нормалната сърдечна честота варира от човек на човек, а нормалният диапазон за възрастни е от 60 до 100 удара в минута.

Вижте още: 3 симптома на висока кръвна захар, които често пренебрегваме

Да започнем отначало. Сърдечната честота не е постоянна стойност и варира от човек на човек поради много различни фактори. Някои от тях са: възраст, тютюнопушене, сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол, диабет, лекарства, температура, позиция на тялото и дейности, с които хората се занимават.

Известно е, че сърцата на децата бият по-бързо, а сърцата на спортистите бият по-бавно в сравнение със средния възрастен. Понякога родителите се страхуват, когато измерват пулса на децата си , тъй като пулсът на детето може да бъде изключително нисък, до 60 удара в минута в покой и дори до 220 удара в минута при тежка физическа активност.

За деца, които спортуват, нормалната сърдечна честота в покой може да бъде само 40 до 50 удара в минута. При децата някои колебания в скоростта са нормални, така че не трябва да се тревожите, ако сърцето на вашето дете бие твърде бързо или твърде бавно. Не забравяйте да проверите няколко пъти, след кратка пауза и ако необичайните числа се повтарят, консултирайте се с лекар.

При здрави възрастни нормалната сърдечна честота е между 60 и 80 удара в минута и може да достигне 100, което се счита за горна граница на нормата. Над 100 удара в минута в покой при здрав възрастен може да са причина за безпокойство.

Въпреки че има широк диапазон от нормални стойности, които варират от човек на човек, необичайно висок или нисък пулс може да означава основен проблем . Проблемът възниква, ако пулсът ви в покой постоянно надвишава 100 удара в минута и това състояние се нарича тахикардия или ако не сте трениран спортист и имате пулс в покой под 60 удара в минута, което се нарича брадикардия .

Вижте още: Защо се появяват и как да лекувате хемороидите

Ако се разпознаете в тези състояния, особено ако имате други признаци или симптоми като: припадък, замаяност или задух, непременно се консултирайте с лекар.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес