Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората, които живеят в София, трябва да ядат това всеки ден

05 септември 2022, 11:33 часа

София е градът с най-мръсен въздух у нас. Ако живеете в столицата и гордо пъчите гърди, че не сте провинциалисти, то крайно време е да слезете на земята и да се огледате във всички посоки.

За да защитите до някъде белите си дробове, е препоръчително не само да страните от мръсния въздух, но и да забравите завинаги за тютюнопушенето. Препоръчително е дори да не посещавате заведения, в които сте пасиви пушачи.

Разбира се, няма да крием, че има и такива храни, които способстват доброто функциониране на белите дробове.

6 причини да ядете маслини ВСЕКИ ден!

Ето кои са те:

1.Листни зеленчуци;

Листните зеленчуци са изключително полезни, но в тях се съдържат и нитрати и затова е препоръчително да се накисват във вода за 30 минути. Добра идея е да наблягате основно на сезонни листни зеленчуци.

2. Кръстоцветни зеленчуци;

Става въпрос за карфиол, броколи, цвекло, ряпа и други. За тях се твърди, че са способни да предпазят организма от редица заболявания.

3. Омега 3- мастни киселини;

Мнозина си мислят, че единствено сьомгата е богата на омега 3-мастни киселини, но всъщност има и други риби, които по нищо не й отстъпват. Може да заложите на скумрия, пъстърва или друг вид риба. Ако пък не сте почитатели на рибата, може да изберете ядки или яйца, защото те също са добър източник на омега 3-мастни киселини.

4. Джинджифил;

До преди време на джинджифила се е гледало като на екзотична подправка, тъй като рядко човек е можел да открие корен от това растение, предлагащ се по магазинните. С джинджифил може да си приготвяте чай, отвари или да го използвате като подправка за ястия и салати.

5. Чесън.

Чесънът е един от зеленчуците, които са изключително полезни за функционирането на белите дробове. Не бива да го подценявате.

Опитайте да похапвате тези храни колкото се може по-често, ако искате да подпомогнете пречистването на белите дробове и да се чувствате здрави.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес