Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради пожар - бедствено положение на територията на Община Ивайловград

30 юли 2023, 20:21 часа
Реклама

Кметът на община Ивайловград обяви със Заповед №296/30.07.2023 г. бедствено положение на територията на цялата община Ивайловград, във връзка с възникнал пожар.

Реклама

До приключването на бедственото положение се забранява извършването на всякакъв вид земеделска дейност, със земеделска и неземеделска техника в горски и земеделски територии.

Пожар се разрази в Национален парк "Пирин"

На 30.07.2023 г., в ранните часове на следобеда, възниква пожар на територията на землище село Свирачи, община Ивайловград. Горят стърнища, смесени гори, храсти и треви. Поради изключително високите температури и силни пориви на вятъра, пожарът се разраства и обхваща землище Орешино, община Ивайловград. Динамичната обстановка, пресечния терен и липсата на горски пътища допълнително възпрепятстват гасенето на пожара. Към настоящия момент са засегнати около 5 000 дка. широколистни гори и храсти. В гасенето на пожара са се включили над 100 човека, 10 пожарни автомобила, екипи на пожарната от РС ПБЗН - Ивайловград, Хасково, Свиленград, Харманли, Симеоновград, Димитровград, Крумовград, Тополовград, Смолян, служители на Държавно горско стопанство – Ивайловград, доброволци, служители на МВР, Общината и Доброволното формирование.

Още: Пожар гори край първомайско село

Областният управител на област Хасково, госпожа Гинка Райчева е поискала да бъде осигурена тежка техника от "Мини Марица-изток" ЕАД и помощ от военните.

Съществува опасност пожарът да премине и в съседните землища, където терена е изключително пресечен, трудно достъпен за механизирана техника.

Начало на въвеждане на бедственото положение - 30.07.2023 год., 18.00 ч.

Кола се запали на АМ "Тракия", пожарът може да тръгне към полето

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес