Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Димитровград поиска университет в града

14 февруари 2017, 07:14 часа • 1598 прочитания

Община Димитровград поиска да има свой университет, като ще започне проучване за евентуалното откриване на филиал на висше учебно заведение в града. Това съобщи пред "Дарик" кметът Иво Димов.

По този повод градоначалникът проведе наскоро среща със заместник-ректора на Техническия университет-Варна Иван Русев, който изрази желание да открие филиал в Димитровград. Според Димов откриването на подобно звено е бавна, сложна и дълга процедура, като тази идея не би могла да бъде реализирана през тази или дори следващата година. Вече обаче има идеи за базата - сградата на бившата строителна гимназия, която е общинска, и тази на бившия минен техникум, която все още е държавна собственост. С идването на инвеститори в общината необходимостта от квалифицирани технически кадри ще става все по-голяма, смята кметът. Много райони имат желание да имат висше училище, но експериментите невинаги са успешни. Най-известен е случаят с Европейския политехнически университет в Перник, който след кратко съществуване беше лишен от акредитация заради липса на материална база и преподаватели.

Разрастване предстои и в УНСС, след като просветното министерство подкрепи откриването на три института в структурата на УНСС - Институт по икономика и политики, по творчески индустрии и бизнес и по предприемачество.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес