Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата затваря ТЕЦ-а в Димитровград, свързван с Ковачки

21 април 2022, 13:06 часа • 9498 прочитания

ТЕЦ-ът в Димитровград - "Марица 3", свързван с Ковачки, затваря принудително врати. Причината - неизпълнение на необходимите стандарти за опазване на чистотата на въздуха. Информацията беше потвърдена от МОСВ пред Actualno.com.

"Нарушено е условието в комплексното разрешително за допустимите емисии на серен диоксид в атмосферата, а също така са констатирани множество неорганизирани емисии от въглищен прах. За тези нарушения са съставени редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци. Горивната инсталация ще бъде спряна днес чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на местата за подаване на гориво (въглища и биомаса). По този начин ще бъдат преустановени нарушенията и ще се предотврати непосредствената опасност от замърсяване на околната среда по компонента атмосферен въздух, с което ще бъде ограничен и рискът за здравето на хората.Превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и скоро се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни.", написа екоминистърът Борислав Сандов в личния си профил във Фейсбук.

От централата опонират, че горивната им инсталация "не е активирана за производство на електроенергия" т.е. няма как да има непосредствена опасност от замърсяване на въздуха, защото не работи. Освен това отричат да е нарушено комплексното разрешително. В позицията на предприятието пише и, че не можело да се каже, че замърсяване със серен диоксид "е свързано еднозначно с централата". Ще правим планов ремонт на съоръжения между 1 юни и 31 август - прибързано е да се налага толкова тежка санкция, добавят от ТЕЦ "Марица 3".

По времето на 46-тия парламент, в т.нар. Комисия "Манолова" беше представен сигнал срещу целия бизнес на Ковачки в частта "топлоцентрали". "Данните от този анализ – стигаме до извода, че верификатора, който верифицира данните от централите, свързвани с Христо Ковачки, подава данни, които няма логика да са толкова ниски. Според експертите, тези данни са занижени и това създава опасения, че ние можем да изпаднем от търговията с парникови газове. Става въпрос за верификатора GMI Verify, в който работят хора, за които можем да направим обосновано предположение, че са свързани с централи, собственост на Христо Ковачки. Виждаме, че данните, които се заверяват и представят от централите на този господин, са смущаващо ниски. Индексът на горивата, които се използват за изгаряне за топлоенергия в тези централи, по никакъв начин не предполагат толкова ниски нива", заяви пред комисията журналистът Димитър Стоянов.

"Проблемът с начина, по който се измерва замърсяването, е че големите индустриални предприятия мерят сами себе си. В този смисъл държавата е излязла от контролните си функции да измерва кога едно предприятие замърсява околната среда и единствено констатира кога то не е измерило само реалните емисии и замърсяване", категоричен беше тогава депутатът от ДБ и член на комисията Борислав Сандов, който сега е екоминистър.

"Когато политици започнат да говорят експертно, трябва да са съвършено точни. Замърсяването на въздуха няма нищо общо с емисиите“, репликира го предшественикът му като екоминистър Асен Личев.

През годините предприятията, свързвани с Ковачки, често се сблъскват с проблеми именно от това естество. Едно от последните съдебни решения преди сегашната новина касаеше ТЕЦ "Бобов дол". Съдът там реши, че нямало нужда да се обсъжда публично дали да се прави ОВОС след като предприятието увеличава драстично горенето на биомаса.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес