Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Статуята на Хермес от Рупите влезе в световните медии (СНИМКИ)

10 юли 2024, 11:59 часа • 4744 прочитания

Пред дни българските археолози направиха невероятно откритие в древна римска канализация -добре запазена мраморна статуя.

Случайност

„Намерихме го случайно. Беше невероятно. Пред нас се появи цяла статуя“, каза Людмил Вагалински, научен ръководител на разкопките, цитиран в специализирани статии, посветени на археологическото откритие, които се появиха в онлайн изданията на CNN, The New York Times и Fox News.

Още: Историческо за българската археология: Откриха цяла статуя в Хераклея Синтика (СНИМКИ и ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Откритието

Откритието може да даде повече информация за това как хората в района, днешна България, са се борили да запазят религията си, докато християнството обхваща древния свят. Канализацията може да е била скривалище, използвано от езичници, опитващи се да защитят внушителната статуя от християнски фанатици, които понякога унищожавали главите на езически божества. Изглежда са успели: изследователите все още не са открили цялата статуя, но лицето и главата не показват признаци на разрушение. „Цяло чудо е, че е оцеляла“, казва д-р Вагалински, предаде БГНЕС.

Още: Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Рутинни разкопки

Той и колегите му са работили по рутинни разкопки край село Рупите, близо до югозападната граница на България с Гърция, в големите летни горещини миналата седмица, когато забелязват мрамор в почвата. Това не е първата древна статуя, която е открита в канализация: строителни работници в Рим също откриха мраморна фигура в канализационна система миналата година.

Бог Хермес

Българската статуя - която д-р Вагалински смята, че може да изобразява бог Хермес - може да е била погребана в края на четвърти век. Той смята, че е била поставена в канализацията няколко години след 380 г. сл. Хр., годината, в която император Теодосий I обявява християнството за официална религия на Римската империя.

Още: Загадъчен медальон с изображение на Филип Македонски откриха на Хераклея Синтика

Езичниците в древния град, където е намерена статуята, тогава наречен Хераклея Синтика, може би са искали да защитят своите съкровища от християнско обезобразяване. 

Снимка: БГНЕС

Интернет рекламата води туристи в античен град до храма на Ванга

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес