Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спасиха бебе, погълнало пластмасова играчка

15 октомври 2024, 11:49 часа • 605 прочитания

8-месечно бебе, погълнало пластмасова част от играчка, беше спасено от специалистите в УНГ клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Подробности за случая

Предметът - пластмасово цвете, бил заседнал в най-долната част на гълтача, непосредствено зад гръкляна. Това е мястото, където се кръстосват дихателния и храносмилателния път, обясняват от болницата.

ОЩЕ: 5-годишно момченце ще претърпи костно-мозъчна трансплантация в ИСУЛ

За много кратко време момиченцето от Елин Пелин е прегледано в детския УНГ кабинет, установено е наличието на чуждото тяло, направени са му всички необходими изследвания и консултации и е вкарано за операция.

„Опасността в конкретния случай бе, ако този предмет промени положението си, може да попадне в гръкляна, тоест в дихателните пътища, да ги запуши и да се стигне до фатален изход“ разказва д-р Станчева, която по това време е дежурна в приемния детски УНГ кабинет и първа преглежда детето. 

Още щом вижда момиченцето, д-р Станчева се усъмява, че то е глътнало нещо. 

ОЩЕ: Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

„Знаехме, че разполагаме с броени минути, тъй като, по сведение на родителите, оплакванията на детето са от повече от 5 дни. Всяка секунда можеше да е фатална. Едно от големите притеснения беше анестезията.  Затова с доц. д-р Маринов решихме да действаме с местна анестезия, но с готовност, при необходимост, детето веднага да бъде интубирано,“ спомня си УНГ хирургът доц. д-р Попов, който успява да извади от гърлото на момиченцето без усложнения, пластмасово цвете с диаметър 1,5 см.

Оказва се, че бебето е погълнало пластмасово цвете с остри ръбове, което е паднало от играчката на по-голямо дете в семейството.

Днес кърмачето е добре. Изписано е без никакви усложнения. А родителите са благодарни на лекарите

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес