Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София чества Европейския ден на езиците

30 септември 2012, 10:43 часа • 6231 прочитания

Европейският ден на езиците ще бъде честван в София на 30 септември, съобщават от Европейската комисия.

Събитието ще започне на 30 септември пред Народния театър "Иван Вазов”. То ще даде възможност на посетителите да научат любимите си думи на някой чужд език, да разгадаят многоезичен ребус, да попълнят диалози на 10 езика и да ги произнесат на сцената.

В инициативата, организирана по повод Европейския ден на езиците, ще участват общо 14 институции, които ще покажат богатството на европейските езици с интересна програма на сцената и забавни езикови предизвикателства, съобщиха организаторите.

Многоезичната игрословица предлага лесен и забавен начин да се научат нови думи. Дошлите в градския парк ги очакват също културни предизвикателства, с които ще трябва да се справят на английски, гръцки, испански, италиански, немски, полски, руски, унгарски, френски и чешки. А за полиглотите ще има специална задача — многоезичен превод на крилата фраза за езиците. За най-добрите ще има много награди, които ще бъдат раздавани на всеки час от 12 до 17 часа. Още много изненади очакват публиката на сцената. Водещ на програмата ще е известната и симпатична актриса Мая Бежанска.

Италианският културен институт в София ще участва в събитието с информационен щанд и ще има на разположение 20 минути за изпълнения на сцената на песни и стихове на италиански от 14:35 до 14:55 часа.

Европейският ден на езиците – 26 септември, е организиран за трети път в България от Мрежата на културните институти в Европейския съюз (ЕUNIC), заедно със своите партньори от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия, Руския културно-информационен център и Центъра за развитие на човешките ресурси. Европейският ден на езиците се провежда с подкрепата на Столична община и Министерство на образованието, младежка и науката. 

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес