Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди самодейци на Събора на Югозапада

13 май 2016, 14:12 часа • 1384 прочитания

Фестивалът „Ирин Пирин" ще събере на поляните край Разлог хиляди самодейци, занаятчии, производители на хранителни продукти, фермери.

Съборът на Югозапада ще се проведе на 17, 18 и 19 юни, а целта му е запазването и представянето на традиционната материална и нематериална култура на Югозападна България.

Ще се демонстрират образци на българския традиционен фолклор и неговите съвременни сценични превъплъщения, изложения на различни сфери от традиционните форми на поминък, предаде Стандарт нюз.

„За нас е важно съхранението и развитието на локалните и регионални идентичности в рамките на съвременното глобално общество", твърдят организаторите от община Разлог и Фондация „Наследство в бъдещето".

Планините Рила и Пирин ще се разтърсят от изпълненията на участниците в Националния фолклорен фестивал „Разлога" - надпяване и надиграване на формации и индивидуални изпълнители, представящи българската традиционна музикална и танцова култура.

Стотици тъпани ще огласят района по време на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане". Ще се представят традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, коне, кучета, крави и биволи, дегустация на млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки. Ще има кулинарни демонстрации, народни игри, народни борби, конни надбягвания и голяма веселба.

Участието във фестивала е доброволно и без такса. В него могат да се представят народни певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли от цялата страна.

Допуска се участието и на чуждестранни състави и индивидуални изпълнители на български фолклор.

"За нас този празник е тържество на българския фолклор, на българщината. Радваме се и се готвим за него. Добре е, че се прави такъв форум, тъй като фестивалът „Пирин пее" вече ще се провежда само веднъж на 4 години. А ние имаме нужда всяка година от такава сцена, за да покажем таланта си", твърдят самодейци от Разлог.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес