Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засяване и грижа за ГРАХА в градината

06 април 2023, 10:01 часа

Гра̀хът е растение от семейство Бобови. Отглежда се като домашна култура за прехрана по целия свят, много е питателен и вкусен. Не се отглежда трудно и е подходящ и за начинаещите градинари.

Реклама

Относно видовете грах - има грах за белене и такива с ядливи шушулки, като захарен и снежен грах. Всички видове грах са много вкусни и полезни за цялостното здраве, а и изискват малко грижи за постигане на богата реколта.

7 селски трика да засадите грах, за да имате отлична реколта

Как и кога да засадите грах?

Намерете най-доброто място за засяване на грах – това е първата стъпка от процеса и не я подценявайте. Грахът се нуждае от пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден. Почвата трябва да е дренирана добре. Не е нужно много торене, така че добавянето на малко компост към почвата преди засаждане обикновено е подходящо и достатъчно. За грах за отглеждане на лози изберете място, където могат да растат на пергола или друга конструкция.

Грахът е растение за хладно време. Ако ги засеете твърде късно през пролетта, те може да се борят през по-горещите месеци. Те могат да бъдат сред най-ранните растения, които започвате всяка година. Щом почвата е подходяща за засяване и няма опасност от замръзване, засейте граха диретно на открито. Семената се засяват на 2,5 см дълбочина в почвата.

Ако за пръв път засявате грах в избраната от вас част на градината – може да третирате граха с инокулант преди засаждане. Това ще подобри растежа. Можете да намерите инокулант във всеки градински магазин. Това е естествена бактерия, която помага на бобовите растения като граха да преобразуват азота от въздуха във форма, която растенията могат да използват в почвата.

Това е подходящото време за засяване на ГРАХ

Грижа за граха

Освен че засяване на грах е лесно, отглеждането също е такова и не е необходимо поддръжка през целия вегетационен период. Ако не е валяло скоро – е време да полеете. Пролетта обикновено е влажна, така че някои години изобщо няма да се налага да поливате. Нанесете мулч около растящия грах, за да запазите влагата и да сведете до минимум растежа на плевелите.

Внимавайте за щети от червеи и листни въшки. За да предотвратите заболяване, поливайте граховите растения само в основата, директно върху почвата.

Берете граха точно в правилното време, защото узряват бързо и ако изпуснете момента – стават негодни за консумация. След като шушулките започнат да придобиват грах, проверявайте ги ежедневно. Берете граха веднага щом шушулките достигнат максималния си размер.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес