Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните градинари заравят дафинов лист в градината?

15 септември 2024, 20:05 часа

Хитрите градинари разчитат на всякакви трикове, с които могат да увеличат реколтата, да се справят с болести и вредители в градината или да възстановят плодородния слой на почвата. За тези цели често използват кухненски подправки и други продукти. Една от тези подправки е дафиновият лист, който опитните градинари заравят в градината.

Дафинов лист - защо опитните градинари го заравят в градината

Дафиновият лист се счита за универсална подправка. Доказала се е в кулинарията, народната медицина, а вече и в земеделието.

Само хитрите домакини слагат дафинов лист в саксията 

Счита се за подходящо средство за подготовка на лехите за новия сезон, както и за решаване на редица проблеми в градината.

Първо, дафиновите листа съдържат етерични масла, които отблъскват вредителите. Второ, съдържащите се в тях фитонциди и танини активно се противопоставят на разпространението на гъбички и други патогени в почвата. Трето, дафиновите листа насищат почвата с калий, калций, фосфор, манган, селен, магнезий, мед и други минерали, необходими за растежа на растенията.

Подобен ефект може да се постигне, като заровите само три дафинови листа в градинските лехи на дълбочина 5 см. След това полейте и покрийте с покривен материал. Можете да приготвите отвара за поливане. За целта добавете 5 дафинови листа към 1 литър вода и оставете да заври. Концентратът се разтваря в 9 литра вода и след прибиране на реколтата лехите се поливат.

Как да използвате дафинов лист при отглеждане на разсад?

Невъзможно е да се отглежда силен разсад в бедна почва. Тя задължително трябва да съдържа набор от необходими хранителни вещества, които се добавят към почвата преди засаждането на семената. Дафиновият лист, който има богат състав на хранителни вещества, е много подходящ за тази цел. В допълнение, дафиновият лист е отличен антисептик, който ще позволи дезинфекция на почвата без допълнителна намеса.

За целта листата се слагат в кафемелачка и се смилат на прах. Добавете 1 ч. л. от него на чаша почвена смес и разбъркайте добре. Почвата е готова за засаждане на семена. Ефектът от този тор трае дълго време. След това в продължение на месец разсадът няма да се нуждае от торене.

Какви са ползите от дафиновия лист за разсад?

Дафиновите листа съдържат много полезни вещества:

Витамини от група В. Витамин В1 (тиамин) подобрява движението на соковете и предпазва от вредни външни фактори. Витамин B3 (никотинова киселина) е в състояние да съживи растението. Витамин В6 (пиридоксин) лекува отслабени растения. Витамин B12 (кобаламин) участва в синтеза на хлорофил и насища растителните клетки с кислород.

Микро- и макроелементи: желязо, манган, селен, флуор, цинк, фосфор, магнезий, мед, калий, натрий, калций. Всеки от елементите отговаря за собствената си зона и като цяло благодарение на тях растението расте и се развива.

Етеричните масла дезинфекцират почвата и отблъскват вредителите.

Протеини, мазнини, въглехидрати. Те участват в метаболизма в растенията.

Танини. Те са естествен антибиотик. Тези вещества предотвратяват отрицателното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Чай от дафинов лисът - как влияе на холестерола и захарта

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес