Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните градинари винаги засаждат лук преди зимата?

05 октомври 2024, 21:37 часа

Не всеки градинар засажда лук преди зимата. Но повечето опитни летни градинари предпочитат сеитбата през есента. Този подход има много предимства.

Какви са предимствата на засаждане на зимен лук?

Смята се, че късното засаждане ще предпази културата от основния й враг – луковата муха. Освен това лукът като цяло става по-малко атрактивен за всички други вредители. Освен това в началото на сезона вече ще имате много проблеми и важни неща за вършене. Ако засадите лук през есента, можете да прекарате времето си в градината по-продуктивно през пролетта.

НЕ засаждайте лук и чесън на това място

Повечето градинари с опит са забелязали, че засаждането на лук преди зимата укрепва имунитета на културата. Благодарение на това тя не е толкова податлива на много често срещани заболявания, включително брашнеста мана и сива плесен.

Струва си да се отбележи, че пресният лук ще се появи на трапезата ви много по-рано, ако го засадите преди зимата. Но това не е основното предимство. Основната реколтата от зимен лук ще се появи през лятото.

Другите предимства на есенното засаждане на лук са:

  • ранна реколта - 2 - 4 седмици по-рано от пролетното засаждане;
  • посадъчният материал получава достатъчно вода, което ще повлияе положително на размера на луковицата;
  • реколтата се съхранява по-добре;

Подготовка на лука за засаждане

Подготовката на материала за засаждане се състои от следните стъпки:

  • На първо място е необходимо да се инспектира посадъчният материал и да се изберат само силни, красиви луковици, а всички повредени, болни и сухи екземпляри да се премахнат;
  • Ако няма заплаха от внезапни студове, се препоръчва да се третират луковиците с дезинфектант, за да се предотврати развитието на болести или увреждане от вредители.

Богатите на хранителни вещества глинести почви са оптимални за отглеждане на лук, но песъчливите също са подходящи. Ако състоянието на почвата не е много добро, се препоръчва предварително прилагане на торове от органичен и минерален произход. Почвата се изкопава и се добавя хумус в количество от 5-6 кг тор на квадратен метър. При избора на минерални торове предпочитание се дава на калиевата сол, като се използва 10-15 гр или 20-25 гр суперфосфат на 1 m2 площ.

Схемата за засаждане на лук е следната:

  • площта за засаждане предварително се разкопава и заравнява;
  • подгответе бразди с дълбочина до 5 см;
  • луковиците се поставят на 3-4 см дълбочина, а разстоянието между трях трябва да е 10-15 см (някои сортове се засаждат на разстояние до 25 см между луковиците), а между жлебовете разстоянието трябва да е най-малко 15-20 сантиметра.

Това са най-добрите дни за засаждане на лук през октомври

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес