Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хитрите домакини слагат лед в саксиите с цветята?

27 юли 2024, 17:46 часа

Свежестта и цъфтежът на цветята, отглеждани в саксия, до голяма степен зависят от външни условия, като температура, влажност и наличие на хранителни вещества. Известно е, че стайните цветя са много чувствителни към температурните промени и техният растеж и развитие могат значително да се забавят поради топлината.

Можете да предотвратите негативните процеси, като създадете по-хладни условия за цветята или приложите един трик, използван от опитните домакини. Добавете кубчета лед в саксията.

Кубчета лед в саксията

Когато поставите лед в саксията, има рязък спад на температурата около кореновата система. Това може да доведе до временно охлаждане на корените, което от своя страна се отразява на метаболитните процеси в растението. Кубчетата лед, когато се топят, могат да помогнат за активирането на ензимите, отговорни за синтеза на вещества, необходими за растежа на растенията. Тази прохлада стимулира растежа на любимите ви цветя.

Това са цветята, които най-много обичат кафе 

В допълнение, понижаването на температурата може да увеличи устойчивостта на растенията към стрес. Известно е, че някои стайни цветя могат да преживеят леко охлаждане и дори замръзване, поради способността си да активират защитни механизми. Така че ледът в саксия може да бъде чудесно средство за закаляване на растенията и по-лесното им адаптиране към застудявания в бъдеще.

Има и друг положителен аспект при използването на лед - охлаждането на кореновата система може да помогне за подобряване на усвояването на хранителните вещества от растението. Известно е, че някои стайни цветя не абсорбират хранителни вещества, които са полезни за тях от почвата с течение на времето. Особено в летните жеги. Охлаждането на корените може да помогне за подобряване на ситуацията и в резултат на това да подобри външния вид на растението - то ще започне по-активно да усвоява хранителни вещества от почвата..

Все пак трябва да се има предвид, че не всички цветя могат да се възползват максимално от използването на лед в саксии. Преди да приложите тази процедура, консултирайте се с по-опитни градинари за спецификата на грижата за вашите цветя. Ако те не са устойчиви на застудяване и ниски температури, тази процедура по-скоро може да им навреди. 

Не забравяйте, че за да ви радват с цъфтежа, уханието и свежия си вид, цветята ви се нуждаят не само от правилните грижи, но и осигуряване на подходящи условия за техния растеж и развитие - слънчева светлина или сянка; по-често поливане или съответно по-рядко, както и по-хладно или по-топло помещение.

Какви грешки правим при поливане на цветя през лятото?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес