Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на зимен чесън: Съвети от опитни градинари

26 септември 2023, 18:33 часа

Есента е времето, когато опитните градинари се готвят да засадят чесъна за следващата година. Въпреки че засаждането на чесън може да изглежда лесно, има някои тънкости, които трябва да се вземат предвид, за да се осигури успешно отглеждане и богата реколта. В следващите редове ще ви представим полезни съвети от опитни градинари и ще изложим най-честите грешки при засаждането на зимен чесън.

1. Оставете главата цяла

Преди да засадите чесън, не разделяйте скилидките на главата. Това трябва да стане близо преди засаждането, за да предпазите скилидките от изсъхване или изгниване, което може да ги направи неподходящи за засаждане. Главата на чесъна трябва да бъде запазена цяла.

Къде е най-добре да се засади зимен чесън?

2. Изберете третиран чесън

Преди засаждане скилидките на чесъна трябва да се обработят. Потопете ги в дезинфекционен разтвор, като фунгицид във вода или манган. Този процес ще помогне да се предотврати развитието на болести и гъбички. Можете също да използвате слаб разтвор на калиев перманганат и да накиснете скилидките в него за час-два преди засаждане.

3. Садете скилидките с люспи

Важно е да се уверите, че всяка скилидка е със запазени люспи при засаждане. Те служат като защитен щит за чесъна и го предпазват от измръзване, гниене, болести и вредители. Ако люспите липсват, чесънът е по-уязвим и вероятността за неуспешно отглеждане се увеличава.

Засаждане на зимен чесън: Накиснете го в това преди да го засадите и ще останете изненадани

4. Засаждайте при температури над 10 градуса

Засаждането на зимен чесън най-добре се прави през октомври, но следете прогнозата, тъй като температурите трябва да бъдат над 10 градуса. Почвата не трябва да е прекалено студена, за да се осигури добро развитие на чесъна преди зимата.

5. Определете правилната дълбочина на засаждане

Изберете внимателно дълбочината за засаждане на чесъна. Тя не трябва да бъде твърде на дълбока, за да не измръзне, нито прекалено близо до повърхността, за да не бъде уязвим за студ и вредители. Градинарите препоръчват дълбочина между 6 и 8 см.

Задължително направете това след засаждането на зимния чесън, за да е богата реколтата му

6. Обогатете почвата с правилния тор

Изберете подходящ тор за почвата. Пресните торове не са подходящи за чесъна, тъй като могат да подкислят почвата и да повредят скилидките. Избягвайте и използването на азотни торове, тъй като те могат да стимулират растежа на зелената маса, което не е желателно през зимата.

Следвайки тези съвети от опитни градинари, вие ще имате по-големи шансове за успешно отглеждане на зимния чесън и ще се насладите на изобилна реколта през следващата година.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес