Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на минзухари: Кога и къде?

14 март 2023, 18:48 часа

Минзухарът е красиво цвете, което предлага изобилие от разнообразни цветове на фона на късния зимен пейзаж. Внасят настроение и напомнят за пролетта. Имат силен аромат, който привлича опрашителите и им осигурява източник на храна за ранната пролет.

Цветята не изискват много грижа, а се разпространяват лесно и се връщат година след година. А животни като елени, катерици и зайци рядко притесняват ранните малки луковици на минзухара.

Кога да засадите цветя в градината?

Тези растения се нуждаят от пълно слънце – поне 6 часа пряка слънчева светлина, но и на частично слънце пак ще се справят добре. Изберете място за засаждане, където има добре дренираща почва, защото луковиците ще изгният във влажна, уплътнена земя. Преди засаждане работете с органична материя като компост на дълбочина най-малко 25 см.

Кога да засадите минзухарите?

Минзухарите трябва да се засеят през есента, за да дадат цвят през пролетта. Имат нужда от продължителен период на студено време, за да цъфтят.

Преди земята да замръзне през есента, луковиците на минзухарите могат да се засаждат почти навсякъде, освен в гъстата сянка от северната страна на сградите или други растения, които биха ги засенчили.

В идеалния случай засадете грудките на минзухара 6 до 8 седмици преди очакваната силна слана през есента и когато температурата на почвата е под 16°C.

Направете цветна градина от нулата: Съвети за начинаещи градинари

Как да засадите минзухарите?

Засадете грудките на минзухара на дълбочина 7-8 см с острия край нагоре. След засаждане се полива добре. Засадете луковиците на групи или гроздове, вместо да ги разпределяте в една линия по алея например. Единичните цветя се губят в пейзажа, затова е най-добре по групи.

Най-подходящото място е по ливади или тревни площи, за да могат да се образуват красиви килими от нежни цветове. Засадете по-високи пролетно цъфтящи луковици и храсти зад ранните луковици за цветови контраст и невероятна гледка.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес