Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все още не е късно: Ето какво може да засадите в края на септември

23 септември 2024, 14:16 часа

Списъкът с растения, които могат да бъдат засадени през есента, е много малък. Въпреки това в края септември все още можете да засадите някои зеленчуци и билки, за да получите нова реколта много скоро.

Какво може да засадите в края на септември?

Сред градинските култури ранозреещите сортове репички са отлични за сеитба през септември, чиято реколта може да бъде получена в рамките на 20-22 дни след сеитбата. Метеорологичните условия и късите дни през септември са по-подходящи за отглеждане на репички, отколкото през юни или юли.

Продължителността на светлия ден през този период е около 10-12 часа. При такова осветление репичките не могат да преминат към фазата на образуване на дръжки и да образуват голяма коренова култура, която расте непрекъснато.Преждевременното загиване на репичките може да бъде причинено и от високи температури и липса на влага. През септември температурата на въздуха се понижава и се появяват повече валежи.

От втората половина на септември до началото на октомври е най-оптималното време за засаждане на зимен чесън. За засаждане са подходящи само скилидки от здрави луковици.

Какво да сложите в дупката при засаждане на зимен чесън - тайната на опитните градинари 

Главите, засегнати от болести и вредители, не са подходящи за засаждане. Големите външни скилидки дават по-висок добив от малките вътрешни скилидки.

Предзимната сеитба на моркови, репички, цвекло, копър, зелена салата и други култури се извършва в късна есен. Но можете да започнете да подготвяте лехите още през септември. По това време се прилагат органични торове по време на копаене, както и минерални торове - фосфор и калий.

Освободените площи в градината могат да се засят със зелено торене. Те предотвратяват "отмиването" на хранителни вещества от почвата, инхибират растежа и размножаването на плевелите, обогатяват почвата с хранителни вещества и подобряват нейната структура.

Като зелено торене обикновено се засяват детелина, боб, фасул, грах, както и ръж, пшеница, ечемик, бял синап, рапица и други култури.

От края на август до края на септември се засаждат градински ягоди. На едно място ягодите могат да дават добра реколта в продължение на 5-6 години. След плододаването градинските ягоди развиват реснички или пипала, върху които се образуват розетки.

При контакт с почвата розетките се вкореняват, образувайки самостоятелни растения. А вкоренените растения служат като нов посадъчен материал. Най-силните и развити растения обикновено се получават от розетки, вкоренени до майчиния храст.

Засаждане на ягоди през есента - заслужава ли си

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес