Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредители по АВОКАДОТО: Как да се грижим най-добре за растението?

16 юни 2023, 19:14 часа

Авокадото, отглеждано у дома, е чудесно решение. Погрижете се добре за него, за да му осигурите най-добрата възможност за плододаване. Ако отглеждате авокадото на открито. Това ще помогне за потискане на плевелите и запазване на влагата в почвата. Най-добре не засаждайте нищо в близост, за да увеличите въздушния поток около растението. Осигурете му място, където ще е защитено от вятър.

Дърво от авокадо, отглеждано в саксия, трябва да се пресади, когато корените започнат да се появяват през дъното на контейнера. Най-често пресаждането е през пролетта.

Отгледайте си ЛЕСНО авокадо у дома

Стъпки при отглеждане на авокадо

- Подхранвайте с тор с общо предназначение на всеки 2-3 седмици през пролетта и лятото и на всеки 2 месеца през есента и зимата.

- Поливайте редовно

- Подрязвайте пестеливо. Премахнете мъртви, болни или умиращи клони, в другите случаи не е нужно.

Често срещани вредители и болести при авокадо

- Гниене на корените на авокадото

Гниенето на корените на авокадото е много трудно забележимо, защото в началото не се проявяват симптоми. След като болестта се задържи, листата пожълтяват и умират обратно. Осигурете добър дренаж на почвата и подхранвайте редовно, за да поддържате доброто здраве на растенията.

Как да си отгледаме авокадо от костилка

- Церкоспорозно петно по авокадо

Това е гъбичка, която засяга листата на растението. Могат да се забележат малки точки върху листата. Почиствайте добре около растението , премахвайте плевелите и се старайте да има добър въздушен поток.

- Брашнести червеи.

Те ще отслабят растението. Забелязват се сажди по листата и стават лепкави. Насърчавайте калинките, които ще се хранят с буболечките.

- Белокрилки

Този вредител смуче сок, който също оставя лепкави и сажди следи по растението. Поддържайте добър въздухшен поток около растенията.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес