Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Увяхнали листа по доматите: Ето какви могат да са причините

12 април 2023, 15:33 часа
Реклама

Доматите се срещат много често в зеленчуковата градина и са предпочитани за хапване на трапезата. Но отглеждането им не е много лесно и ще трябва да положите усилия и да се погрижите добре за насажденията си.

Реклама

Един от най-често срещаните проблеми е увяхването на доматените растения. Има редица причини за това, като някои проблеми са лесни за коригиране, а други нямат ефективно решение.

Болест по доматите: Защо растенията са кухи отвътре?

Причина за увяхнали листа по доматите

Болести по доматите

Болести, пренасяни от почвата, като фузариозно увяхване, бактериално увяхване и фитофтора, заразяват стъблата или корените на растението, ефективно спирайки потока на вода.

Тези проблеми са често срещани при доматите и заболяването често започва с едно-две увяхващи клона. С напредването на болестта цялото растение изсъхва.

Увяхването при заразените растения е най-тежко в ранните стадии на заболяването. Това кара градинарите да подозират, че растението се нуждае от повече вода. Започват да го поливат обилно, а това води до разпространението на болестта. В тези случаи на увяхващи доматени растения няма ефективно лечение и растенията трябва да се изхвърлят.

Как да се справим с вредителите по доматите?

Доматени растения, увиснали на слънце

Доматите са любители на слънчевите лъчи, но в някои случаи слънцето може да се окаже твърде горещо. Ако забележите, че вашите доматени растения увяхват в жегата, време е да предприемете някои стъпки, за да им помогнете.

Ако е необичайно горещо, растенията може да изискват малко повече вода от обикновено. Вместо да се придържате към графика за поливане веднъж седмично, не забравяйте да проверите почвената влага в средата на седмицата.

Ако причината е изсъхналата почва заради горещото време, поливането ще помогне веднага. Полейте в основата на растението, като не мокрите листата. Ако използвате пръскачка отгоре, поливайте сутрин, за да намалите възможността от листни заболявания.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес